fbpx

ANA VASILACHE

MEMBRU ONORIFIC

ana-vasilacheAna Vasilache  este de formație arhitect și urbanist, având o vastă experiență ca trainer și facilitator de procese participative de planificare strategică în comunități și organizații.

Ana este membră fondatoare a FDPL  - Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală, o organizație neguvernamentală care a jucat în ultimii 20 de ani un rol important în promovarea bunei guvernări și a conducerii democratice în România, regiunea Europei Centrale și de Est și dincolo de ea.  Ana a fost Director Executiv al FPDL până în 2013 și Președintele consiliului său director  pînă în 2016, când FPDL a fuzionat prin absorbție cu Fundația ”Alături de Voi” România.  În prezent Ana este membră a Consiliului de sprijin al Fundației Principesa Margareta a României, și a făcut parte din Consiliile directoare ale Cities Alliance și Charpathian Foundation.

Sub conducerea sa FPDL a inovat cu succes, ghidându-se după ideea pe care poetul Antonio Machado a exprimat-o atât de frumos: Caminante, no hay camino, camino se hace al andar! Drumețule, nu există drum! Drumul se face mergând! Ana și colegele ei au fost antreprenoare sociale cu mult timp înainte ca acest concept să denumească astfel ceea ce ele fac. Ana a fost activă în domeniul  dezvoltării internaționale cu mult timp înainte ca acesta să devină domeniu de politică publică după intrarea în Uniunea Europeană.  A promovat învățarea prin experiență și metodele sale interactive și participative.   Ca trainer și consultant, Ana a construit capacitatea a peste 1600  de traineri și facilitatori, agenți ai schimbării implicați în reforma administrației publice din țările lor,  România și alte peste 50 de țări din Europa centrală și de est, Africa de Vest și de Est, Asia Centrală și de Sud.  Ana a primit prestigiosul UN HABITAT Scroll of Honor Award 2000 pentru activitatea sa în promovarea bunei guvernări în Europa Centrală și de Est. A promovat medierea ca metoda alternativă de rezolvare a conflictelor, militând pentru reglementarea sa prin lege. A condus în comunități și organizații   procese participative de planificare strategică, mult înainte ca aceste procese să fie promovate prin politicile publice europene  de dezvoltare locală.

În ultimii 12 ani, Ana  în colaborare cu Ronald MacLean Abaroa și pe baza conceptelor teoretice ale Profesorului Robert Klitgaard, a elaborat și diseminat în mai mult de 10 țări din Europa centrală și de est  și 25 de primării,  Metodologia anti-corupție „Insule de Integritate”, cu scopul de a multiplica experiența de succes a primarului Ronald MacLean Abaroa. Metodologia anti-corupție a primit recunoaștere internațională prin  UN Public Service Award 2011.

Ana este deasemenea un facilitator grafic experimentat promovând limbajul vizual, pentru a face mai eficiente procesele de învățare, de planificare și de rezolvare a problemelor: pentru detalii vizitați https://www.facebook.com/anagraphicfacilitator/

Motto-ul favorit al Anei este cel scris de Margaret Mead:

Niciodată să nu vă îndoiți ca un grup mic de cetățeni, înțelepți și dedicați, poate schimba lumea; într-adevăr este singurul lucru care a schimbat-o vreodată!

SUS