
Fundația ”Alături de Voi” România în parteneriat cu Asociația de Cooperare Transfrontalieră ”Euroregiunea Dunărea de Jos” din România, Fundația ”Ecoul Cernobilului” din R. Moldova, Agenția de Cooperare Transfrontalieră și Integrare Europeană din R. Moldova și Organizația Obștească de Tineret “Noua Generație a Europei” din Ucraina, a lansat în regiunea RO-MD-UA proiectul strategic de dezvoltare a antreprenoriatului social în rândul tinerilor: “EU4Youth – Social Innovation Impact – a strategic partnership!”. Conferința de lansare a proiectului a avut loc Miercuri, 30 septembrie 2020, la Academia de Studii Economice a Moldovei.
La eveniment, au participat actori importanți din administrația publică centrală și locală, din mediul academic și din mediul non-guvernamental.
Doamna Lilia Palii – Secretar General de Stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii și Președinte al Comisiei Naționale pentru Antreprenoriat Social, a fost prezentă la eveniment și ne-a asigurat de angajamentul Guvernului în ceea ce privește dezvoltarea sectorului de antreprenoriat social în Republica Moldova și crearea unui cadru favorabil pentru creștere și dezvoltare.
“Intenționăm să dezvoltăm un program de susținere a antreprenoriatului social. Este foarte important să dezvoltăm instrumente și mecanisme de susținere, acțiuni concrete care vor veni în sprijinul activității antreprenoriale. Doresc succes acestui proiect și confirm angajamentul ferm al Ministerului Economiei și Infrastructurii de a fi partener în implementarea acestui proiect”, a declarat Doamna Lilia Palii, Secretar General de Stat MEI.
Prin implementarea acestui proiect R. Moldova, Ucraina și România, vom contribui la dezvoltarea potențialului tinerilor de a crea afaceri prietenoase cu omul, mediu și comunitate și a dezvolta al treilea sector economic din lume, numit economie socială sau antreprenoriat social.
Timp de 34 de luni, cei 5 parteneri, vor derula campanii media de promovare a impactului economic și social pe care îl generează întreprinderile sociale în comunitate și vor înființa 4 Laboratoare de Inovație Socială în Chișinău, Cahul, Cantemir și Ismail conectate cu Academia ADV din Iași, România. Prin aceste laboratoare, peste 1500 de tineri și cadre didactice, vor beneficia de formare și informare în domeniul antreprenoriatului social. Aceștia vor participa apoi la competiția ”Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, unde 8 întreprinderi sociale din R. Moldova și Ucraina vor beneficia de finanțare pentru implementarea planului de afaceri.
Se va crea a hartă interactivă a întreprinderilor sociale și a unui Observator Regional care vor colecta periodic date statistice din sector. Se va dezvolta o platformă de e-learning dedicată antreprenoriatului social și o serie de evenimente de advocacy și informare, pentru crearea unui eco-sistem favorabil dezvoltării.
”Acest proiect se pliază pe Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului Social din R. Moldova 2021-2025 și prioritățile de acțiune ale Comisiei Naționale de Antreprenoriat Social din care facem parte. Ne bucurăm, că vom utiliza fonduri europene în țara noastră, ca să creăm un cadru favorabil de dezvoltare pentru antreprenoriatul social, mai ales prin implicarea directă a tinerilor și a grupurilor defavorizate”, a declarat Natalia Hasan, Președinte Fundația ”Ecoul Cernobilului”.
Conform unui studiu realizat de către Asociația Eco-Răzeni, în 2019, figurau în R. Moldova un număr de 48 de întreprinderi sociale, însă cu siguranță potențialul și interesul pentru acest sector este mult mai mare.
”Dezvoltarea unui ecosistem favorabil pentru antreprenoriatul social este un deziderat, dacă dorim să fructificăm la maxim potențialul pe care îl pot avea întreprinderile sociale în crearea de locuri de muncă incluzive, în dezvoltarea de produse și servicii prietenoase cu omul și mediu, dezvoltarea unei societăți în care ”nimeni nu este lăsat în spate”, mai ales în această perioadă de criză economica mondială”, a declarat Angela Achiței, Președinte Fundația ”Alături de Voi” România.
Proiectul este finanțat de către Comisia Europeană, prin programul ”EU4Youth – Fostering youth employment and societal change though social entrepreneurship”, și are o durată de 34 de luni. Bugetul proiectului are o valoare de 1.666.612,83 Euro, din care finanțarea UE este de 1.499.951,45 Euro.
Pentru informații suplimentare, poate fi contactată Natalia Hasan, coordonator local proiect, mail nataliahasan@gmail.com telefon 0037369330879.