fbpx

ANGELA ACHIȚEI - PREȘEDINTE

angela-achitei_dsc_2604

De formație asistent social, cu un master în educație integrată la Univ. Al.I. Cuza din Iași, Angela a asigurat în 19 ani de activitate la ADV România, managementul a peste 85 de proiecte europene, a atras în comunitate peste 30 mil. de euro. A dezvoltat în timp împreună cu echipa, 3 întreprinderi sociale:

  • 2008 – UtilDeco - întreprindere socială de inserție Oferă servicii de arhivare și depozitare documente / producție echipamente de protecție / magazin online.
  • 2016 – JobDirect – agenție de plasare și asistență la locul de muncă a persoanelor cu dizabilități.
  • 2017 – WISE.travel – agenție internațională de turism și evenimente travel.

Și-a început cariera în asistență socială în 1997, imediat după facultate, la D.G.A.S.P.C. Vaslui, apoi a continuat la D.G.A.S.P.C. Iași, după care a plecat în 1999 să lucreze pentru Holt International Children’s Services din SUA, care mai târziu în 2002 a înființat ADV România, Angela Achiței, fiind prima persoană angajată la această nouă organizație.

În 2017, i-a fost acordat premiul ”Social Entrepreneur Of The Year” în cadrul programului EY Entrepreneur Of The Year, singura competiție antreprenorială globală care se derulează în mai mult de 145 de orașe din 60 de țări, acoperind peste 94% din economia globală. În decembrie 2015, i-a fost acordat premiul „Business cu impact social”, în cadrul Business Days, pentru dezvoltarea UtilDeco - întreprindere socială de inserţie, iar în martie 2014, Angela a primit recunoașterea de ”antreprenor economie socială” în cadrul Galei Modelelor Feminine. În septembrie 2013, Comisia Europeană a publicat pe propria pagină, la secţiunea „Angajare, afaceri sociale şi incluziune” modelul de bună practică reprezentativ pentru România pentru angajarea protejată a persoanelor cu dizabilități.

Pe lângă funcția deținută în cadrul ADV România, Angela a investit foarte mult și în dezvoltarea sectorului ONG în România. Astfel în perioada 2012-2014, a pus bazele Comisiei ONG din Iași, iar în 2014 a înființat cu alte 9 ONG-uri din Iași, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, asigurând poziția de președinte al federației pentru primul mandat.

Este implicată în politici care vizează domeniul fondurilor structurale, economie socială, cooperare pentru dezvoltare internațională, servicii sociale și sănătate, punând bazele unor coaliții și rețele importante în Romania ca RISE, FOND, Coaliția ONG pentru fonduri structurale și Coaliția Economiei Sociale. În 2014, implicarea în dezvoltarea sectorului a fost recunoscută prin premiul Dan Manoleli acordat de către FDSC în cadrul Galei Societății Civile. Începând cu anul 2007, expertiza fundației, este valorificată prin replicarea de programe și dezvoltarea sectorului și din R. Moldova în special în domeniul serviciilor sociale, economie socială și management de proiect. Angela Achiței, este unul din consultanții Ministerul Economiei din R. Moldova și Agenției Germane pentru Dezvoltare Internațională în ceea ce privește dezvoltarea Antreprenoriatului Social în R. Moldova.

În 2014, implicarea în dezvoltarea sectorului ONG a fost recunoscută prin premiul Dan Manoleli acordat de către FDSC în cadrul Galei Societății Civile, iar in 2016 prin premiile acordate de către Asociația Salvați Copiii Iași și Fundația Star of Hope România. În 2013, Angela Achiei, a primit Ordinul Carității al R. Moldova pentru contribuția adusă la dezvoltarea R. Moldova.

Începând cu anul 2017, este membru activ și în Clubul Europa, dezvoltat de către Comisia Europeană, asigurând feedback pe diferite teme europene de interes. Din anul 2015, Angela este membru cu drept de vot în Comitetul de Monitorizare a Programului Operațional Regional, asigurând o contribuție importantă la implementarea fondurilor structurale destinate investițiilor, iar din 2016 face parte din Coaliția Națională de Incluziune și Combatere a Sărăciei din România.

Motto-ul care o reprezintă cel mai bine, este „Ceea ce facem zi de zi... ne definește practic viitorul!”

TOP