fbpx
Contactați-ne: +40 232-275.568 | Achiziții
  • RomânăRomână
    • English English
  • UtilDeco
  • JobDirect
  • Wise.travel
  • Clubul Tinerilor
  • Academia ADV
  • Acceleratorul
  • AFIN

Fundatia "Alaturi de Voi" Romania

  • DESPRE NOI
    • Povestea ADV România
    • Premii ADV România
    • Rapoarte anuale
    • Consililul director
    • Echipa de management
    • Fuziune ADV & FPDL
    • Afilieri
    • Publicații ADV România
  • NOUTĂȚI
    • Pagina de știri
    • Știri despre economia socială
  • PROIECTE
  • RESURSE
    • Observator economie socială
    • Legislație economie socială
    • Publicații
    • Achiziții publice sociale
    • Unități protejate etice și responsabile
  • ECONOMIE SOCIALĂ

Întrebări frecvente privind achizițiile de la unități protejate: răspunsuri oficiale din partea ANDPD (actualizat 2023)

by ADV Romania / marți, 01 august 2023 / Published in Comunicate, Stiri, Unități protejate

ANPD a publicat recent o serie de întrebări și răspunsuri privind funcționarea unităților protejate (UPA) și în ce condiții se pot face achiziții de la unități protejate.

În urma unei adrese semnate de reprezentanții din sector: Oana Grosanu, Director Executiv, Ambasada Sustenabilității, Angela Achiței, Președinte ADV România și a clusterului ”Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, Ancuța Vameșu, Președinte, RISE,Diana Chiriacescu, Director Executiv, FONSS, Florin Rojan, director You 4 Ability – Asociația D’Apetresii,Dan Patzelt, director Access2Accessibility Movement, Asociația pentru Dezvoltare Urbană,ANPD a actualizat secțiunea ”Întrebări și răspunsuri” privind activitatea unităților protejate.

Iată ce trebuie să știe companiile și instituțiile publice care fac achiziții de la unități protejate:

Care este metoda de calcul a procentului de 4% persoane cu dizabilități angajate în entitățile care au cel puțin 50 de angajați, în vederea aplicării prevederilor art. 78 alin (2) din Legea nr. 448/2006?


În vederea aplicării prevederilor art. 78 alin. (2) din legea nr. 448/2006, procentul de 4% din numărul total de angajaţi se determină ca medie aritmetică rezultată din suma efectivelor zilnice de salariaţi din luna respectivă, inclusiv zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale şi alte zile în care, potrivit dispoziţiilor legale, nu se lucrează, împărţită la numărul total de zile calendaristice.

În efectivele zilnice nu se includ salariaţii aflaţi în concediu fără plată, cei aflaţi în grevă, cei detaşaţi la lucru în străinătate şi nici cei ale căror contracte individuale de muncă sunt suspendate.

Pentru fiecare zi de repaus săptămânal sau de sărbătoare legală se iau în calcul efectivele de salariaţi din ziua lucrătoare precedentă, cu excepţia persoanelor al căror contract individual de muncă a încetat în acea zi.

Procentul de 4% rezultat în urma aplicării prevederilor art. 3 este un număr care are o valoare zecimală din două cifre.

Salariaţii angajaţi cu fracţiune de normă sunt incluşi în numărul total de angajaţi proporţional cu timpul efectiv lucrat conform prevederilor contractului individual de muncă.

Cum verific dacă o unitate protejată are autorizația de funcționare valabilă?


Valabilitatea autorizației se poate verifica direct pe site-ul ANPD, accesând documentul ”Registrul Unităților Protejate” publicat aici.

Unitatea protejată autorizată are obligația de a avea în permanență minimum 3 persoane cu handicap/invalide gradul III angajate?

Da. Unitatea protejată autorizată are obligația ca pe durata de funcționare ca unitate protejată și de valabilitate a autorizației să aibă în permanență mimimum 3 persoane cu handicap/invalide gradul III, angajate reprezentând cel puţin 30% din numărul total al angajaţilor, iar timpul de lucru cumulat al persoanelor cu handicap/invalide gradul III să reprezinte cel puţin 50% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor.

Care sunt responsabilitățile unității protejate autorizate care încheie un acord de parteneriat cu terțe entității, conform art. 78 alin (3) lit. b) din Legea nr. 448/2006?

Responsabilității unității protejate autorizate sunt următoarele:

1. să implice persoana cu handicap, parţial sau integral, în activitatea de producţie sau furnizare de servicii din domeniul său de competenţă;

2. să pună la dispoziţia partenerului, la solicitarea acestuia, fişa de post a persoanei cu handicap, întocmită conform legislaţiei în vigoare, corespunzătoare pregătirii profesionale a persoanei cu handicap angajate.

Care sunt documentele prin care se pot achiziționa produse sau servicii de la unitățile protejate autorizate, în aplicarea 78 alin. (3) lit. b) din legea nr. 448/2006?

În aplicarea prevederilor art. 78 alin. (3) lit. b) din legea, achiziţionarea produselor sau serviciilor de la unităţile protejate autorizate se realizează în baza unui acord de parteneriat.

Dovada achiziţionării produselor sau serviciilor de la unităţile protejate autorizate este reprezentată de contractul comercial, factura şi dovada plăţii.

În baza acordului de parteneriat şi a contractului comercial se achiziţionează produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanei cu handicap angajate.

Care sunt domeniile de activitatea pentru care unitatea protejată poate încheia cu terțe entității un acord de parteneriat?


Domeniile de activitate pentru care unitatea protejată poate încheia cu terțe entității un acord de parteneriat,  în care sunt implicate persoanele cu handicap/invalide gradul III angajate, sunt doar acele domenii menționate în anexa autorizației de funcționare ca unitate protejată și în Registrul unităților protejate regăsit pe site-ul www.anpd.gov.ro.

Prin ce se poate atesta activitatea persoanei cu handicap angajată în unitatea protejată?


Activitatea persoanei cu handicap angajate se poate atesta prin contractul individual de muncă al persoanei cu handicap angajate, fişa de post a acesteia sau prin orice alt document emis de conducătorul unităţii protejate autorizate.

Ce reprezintă propria activitate a persoanei cu handicap, angajată în cadrul unităţii protejate autorizate?


Propria activitate a persoanei cu handicap, angajată în cadrul unităţii protejate autorizate, reprezintă ansamblul activităţilor realizate integral sau parţial de persoana cu handicap/invalidă gradul III, în scopul obţinerii produsului comercializabil sau în scopul prestării serviciului.

Ce reprezintă o organizație a persoanelor cu handicap?


Organizaţia persoanelor cu handicap care intră sub incidenţa prevederilor art. 3 alin. (2), din Procedura de autorizare a unităților protejate, este entitatea a cărui statut conţine menţiuni referitoare la faptul că membrii organizaţiilor sunt persoane încadrate în grad de handicap, iar declaraţia angajament, prevăzută la lit. k) din Procedură, conţine şi asumarea obligativităţii desfăşurării activităţilor de intermediere numai cu produse şi/sau servicii oferite de către o altă unitate protejată autorizată.

Cine poate desfășura activități de vânzări și/sau intermedieri ca unitate protejată și în ce condiții?


Unităţile protejate autorizate înfiinţate în cadrul organizaţiilor persoanelor cu handicap, pot desfăşura şi activităţi de vânzări şi/sau intermedieri, cu condiţia ca minimum 75% din profitul obţinut să fie destinat programelor de integrare socioprofesională pentru persoanele cu handicap din organizaţiile respective. Aceste unităţi protejate au obligaţia prezentării unui raport financiar la fiecare început de an, din care să rezulte cum au fost utilizate fondurile obţinute prin activitatea comercială.
Activitățile de intermedieri prevăzute se referă numai la produse și/sau servicii oferite de către o altă unitate protejată autorizată potrivit dispozițiilor legii nr. 448/2006.


Unitatea protejată autorizată are obligația ca pe durată de valabilitate a autorizației de funcționare să transmită ANPDPD până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, raportul de activitate?


Unitatea protejată autorizată are obligaţia ca, pe durata de valabilitate a autorizaţiei, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, să prezinte Autorităţii raportul de activitate pentru anul precedent, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 7 la Procedura de autorizare a unităților protejate aprobată prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 847/2021.

Se pot achiziționa de la unitățile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, produse și/sau servicii în sumă mai mare decât suma datorată la bugetul de stat în luna respectivă?


În situaţia în care operatorul economic achiziţionează produse şi/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă mai mare decât suma datorată bugetului de stat în luna respectivă, operatorul economic nu datorează nicio sumă bugetului de stat, iar diferenţa în plus se reportează în luna următoare, în sensul diminuării obligaţiei de plată.

Cine monitorizează și controlează respectarea prevederilor art. 78 alin. (2) și (3) din Legea nr. 448/2006?


Monitorizarea și controlul respectării prevederilor art. 78 alin. (2) și (3) se fac de către organele fiscale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Nerespectarea dispozițiilor art. 78 alin. (2) și (3), se sancționează cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei;

Cine controlează respectarea condițiilor de funcționare ca unitate protejată pe durata valabilității autorizației de funcționare?


Controlul respectării condițiilor de funcționare ca unitate protejată se face de către inspectorii sociali din cadrul AJPIS sau ANPIS.
Nerespectarea condițiilor de autorizare se sancționează cu retragerea autorizației de funcționare ca unitate protejată și cu amendă de la 25.000 lei la 50.000 lei și retragerea autorizației de funcționare;

Persoanele cu handicap angajate trebuie să fie implicate în toate domeniile de activitate solicitate în cererea de autorizare?


Da, deoarece produsele sau serviciile oferite de unitatea protejată trebuie să fie realizate prin propria activitate (totală sau parțială) a persoanelor cu handicap/invalide gradul III, angajate.

Funcțiile persoanelor angajate, trebuie să fie corelate cu domeniile de activitate pentru care se solicită autorizația?


Da, funcțiile persoanelor angajate trebuie să fie în concordanță cu activitățile cuprinse în domeniile de activitate pentru care se solicită autorizația.


Clienții unităților protejate trebuie să solicite informații suplimentare cu privire la modalitatea în care sunt prestate serviciile sau realizate produsele sau chiar să-și viziteze partenerii cu care lucrează, să vadă cum persoanele cu dizabilități sunt implicate zi de zi în activitatea unității protejate.

E foarte important să utilizăm această facilitate non-fiscală în mod corect. Statul oferă posibilitatea de a achiziționa produse și servicii de la unități protejate în cuantumul a 50% din taxa pe care o plătesc la bugetul de stat, tocmai pentru a rezolva o problemă de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilități care au nevoie nu numai de un loc de muncă, ci și de servicii suplimentare de inserție. Dacă nu se va respecta corectitudinea, tot sectorul va fi afectat!

Parteneriatul cu o unitate protejată, înseamnă mai mult decât un contract comercial. Împreună, cele 2 entități creează oportunități de angajare și de inserție pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. De aceea, ca în orice parteneriat, e bine să investim în comunitatea din care facem parte, să fim transparenți, onești și să ne ghidăm activitatea pe principii corecte.


Deși apreciem acest efort, am constatat că unele răspunsuri legate de intermediere și ce înseamnă un produs/serviciu realizat prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități produc în continuare confuzie.

Partenerii demersului vor reveni cu o nouă adresă către ANPD pentru a completa lista de raspunsuri si cu acest aspect: Ce înseamnă produse și servicii realizate prin propria activitate a persoanei cu handicap?

Analizând datele publicate la nivelul anului 2022 în Registrul Unic al Unităților Protejate, am constat că există unități protejate cu 3-4 angajați, care au cifre de afaceri nerealiste, fiind evident faptul că fac vânzare / intermediere cu produse de la furnizori și prestatori terți, care nu sunt unități protejate. Este esențial ca ANPD să clarifice ce achiziții se pot deduce din cota pe dizabilitate plătită la bugetul de stat.

What you can read next

Sărbătorim ”luna promovării economiei sociale” din România cu un eveniment virtual de excepție!
Final de proiect la ADV
Informare in Pascani

Categorii articole

  • Analize
  • Campanii
  • Comunicate
  • Cursuri
  • Economie Socială
  • Editoriale
  • Evenimente
  • Finanțare
  • Ghiduri
  • Informatii diverse
  • Interviuri
  • Legislație
  • Povesti
  • Premii
  • Proiecte
  • Rapoarte
  • Stiri
  • Studii de caz
  • Unități protejate
  • Vizite de studiu

Formă de căutare

Articole recente

  • O măsură propusă de către guvern pentru a reduce cheltuielile bugetare riscă să blocheze tot procesul de implementare a fondurilor europene!

    Proiectul de ordonanță privind măsurile fiscal-...
  • ADV România partener în proiectul BUYSOCIAL – un nou proiect dedicat creșterii competitivității întreprinderilor sociale

    Planificăm noi activități interesante în cadrul...
  • SEEDing Enterprising for Tomorrow – un nou proiect care va crește competitivitatea întreprinderilor sociale din România

    În perioada 1 iunie 2023 – 30 aprilie 202...
  • Rezultate preliminare: Chestionar online „Nevoile de aptitudini și competențe ale lucrătorilor din economia socială”

    Chestionarul a avut loc în cadrul proiectului b...
  • Ce cursuri de formare ar alege managerii pentru angajații din cadrul întreprinderii sociale pe care o conduc?

    Iată cum au răspuns cei 64 de manageri care au ...

Cele mai citite articole

  • O măsură propusă de către guvern pentru a reduce cheltuielile bugetare riscă să blocheze tot procesul de implementare a fondurilor europene!

  • ADV România partener în proiectul BUYSOCIAL – un nou proiect dedicat creșterii competitivității întreprinderilor sociale

  • SEEDing Enterprising for Tomorrow – un nou proiect care va crește competitivitatea întreprinderilor sociale din România

  • Rezultate preliminare: Chestionar online „Nevoile de aptitudini și competențe ale lucrătorilor din economia socială”

  • Ce cursuri de formare ar alege managerii pentru angajații din cadrul întreprinderii sociale pe care o conduc?

Arhivă articole

  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • martie 2020
  • decembrie 2019
  • octombrie 2019
  • septembrie 2019
  • august 2019
  • iunie 2019
  • aprilie 2019
  • ianuarie 2019
  • decembrie 2018
  • noiembrie 2018
  • octombrie 2018
  • septembrie 2018
  • august 2018
  • iulie 2018
  • iunie 2018
  • mai 2018
  • martie 2018
  • februarie 2018
  • ianuarie 2018
  • decembrie 2017
  • mai 2017
  • februarie 2017
  • ianuarie 2017
  • noiembrie 2016
  • octombrie 2016
  • septembrie 2016
  • august 2016
  • iulie 2016
  • iunie 2016
  • mai 2016
  • aprilie 2016
  • martie 2016
  • februarie 2016
  • ianuarie 2016

MENIU

  • Știri
  • Evenimente
  • Donează
  • Autorizații
  • Harta Întreprinderilor Sociale
  • Unități protejate etice și responsabile
  • Politică cookie-uri (UE)
  • Politica de confidențialitate

LEGISLAȚIE

ECONOMIE SOCIALĂ
  • Legea Economiei Sociale
  • Norme metodologice
  • Planul de Acțiune

FACEBOOK

CONTACT

Tel: +4 0232 275 568
Email: office@alaturidevoi.ro

Fundația Alături de Voi Romania (ADV Romania)

Strada Bazinelor nr. 5, sat Uricani, comuna Miroslava, jud. Iasi; Cod poștal: 707316

Opens in Google Maps

© 2022 | Toate drepturile rezervate - Fundația "Alături de Voi" România.

TOP