
Ce spun co-fondatorii despre rolul și misiunea alianței
„Suntem bucuroși să începem această inițiativă pe termen lung de promovare a colaborării între organizațiile care construiesc ecosistemul de finanțare socială. Consider că suntem într-un punct în care vedem deja exemple de bune practici de la diferite tipuri de actori, fie ei din mediul privat sau organizații de suport, o scenă a antreprenoriatului social în vizibilă creștere, cu multe idei cu potențial de impact și o societate civilă rezilientă. Am observat acest lucru și prin procesul de scriere a raportului Social Finance Market in Romania, o cercetare care arată că e timpul să mergem la următorul nivel”, spune Tomina Vodarici, coordonatorul proiectului din partea Ashoka România.
„Ecosistemul antreprenoriatului social este în creștere în România și ne bucurăm să putem contribui din mai multe perspective: sprijinind dezvoltarea unui „pipeline” de afaceri sociale cu impact solid și în același timp dezvoltând piața de instrumente de finanțare socială – împreună cu partenerii noștri din cadrul Social Finance Alliance for Romania lucrăm la identificarea de soluții de finanțare adaptate nevoilor locale”, completează Raluca Prelucă, partener fonduri-structurale.ro și consolid8.
„În condițiile în care accesul la finanțare socială este încă foarte limitat în România, o alianță care să fie o voce pentru sector, este mai mult decât binevenită. ADV România se alătură acestei inițiative contribuind cu o expertiză practică de peste 14 ani în dezvoltarea domeniului de economie socială din România, Republica Moldova și Ucraina. Și întreprinderile sociale au nevoie de instrumente adaptate care să le crească competitivitatea în piață și să le maximizeze impactul social pe care îl pot genera pentru cei din jur”, a declarat Angela Achiței, antreprenor social și președinte ADV România.
„Facilitarea accesului la finanțare pentru economia socială și găsirea celor mai eficiente soluții pentru sprijinirea acestui ecosistem sunt deosebit de importante pentru BCR Social Finance. Suntem bucuroși să putem dezvolta astfel de parteneriate benefice pentru comunitate, prin care putem genera rezultate mai mari, mai vizibile, dar și mai multe exemple de bune practici care pot fi implementate cu succes. Misiunea BCR Social Finance a fost dintotdeauna crearea de impact pozitiv în societate, ajutând microîntreprinderile, ONG-urile și întreprinderile sociale să își atingă obiectivele prin finanțări dedicate și educație de business. Prin intermediul alianțelor strategice putem genera strategii comune și instrumente noi de finanțare pentru a acoperi nevoile pieței de finanțare socială. Cu siguranță împreună putem avea o schimbare în bine pentru România”, a adăugat Cătălina Azoiței de la BCR Social Finance.
„AFIN IFN SA este prima instituție financiară nebancară cu capital românesc dedicată exclusiv operatorilor economici cu impact social (aflată în prezent în curs de înregistrare în Registrul General al BNR privind instituțiile financiare nebancare). Misiunea noastra de a susține antreprenorii sociali vizionari cu instrumente financiare alternative, adaptate nevoilor lor și prin consultanță și activități de educare și formare poate fi mai ușor realizata prin colaborare , prin parteneriate cu oameni și instituții care au o viziune și obiective similare. De aceea intrarea in aceasta alianță este un pas firesc in acest sens pe care-l facem cu convingerea că împreună putem ajunge mai repede acolo unde ne-am propus,” a declarat Felicia Relenschi, director general AFIN.
Social Finance Market în România
O analiză a pieței de finanțare socială
Descarcă raportul: Social Finance Market in Romania – Report_Ashoka x FSro x 2Tokens
Din raportul recent lansat Social Finance Market in Romania, analiza arată că societatea civilă funcționează predominant prin accesarea grant-urilor nerambursabile, care, deși sunt un instrument necesar, dezvoltă o dependență nesustenabilă în modelul de operare și inițiativă a antreprenorilor sociali, însă că antreprenorii sociali sunt interesați de instrumente alternative de finanțare, precum crowdfunding-ul sau diferite alte forme de investiție.
Sursă articol: green.start-up.ro