fbpx

AFIN – Instituția de finanțare alternativă dedicată întreprinderilor sociale din România

Autoritatea contractantă: Comisia Europeană

Axa: Programului European pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inovare Socială "EaSI" (2014-2020).

Contract finanțare nr: VP/2019/015/0035

Buget proiect: 196.664 Euro   

Beneficiar: Fundația ”Alături de Voi” România

Parteneri:

Patria Credit IFN SA

FEBEA - Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative

Prezentare proiect:

AFIN va fi prima instituție financiară nebancară din România dedicată în exclusivitate sectorului de economie socială, creată la inițiativa întreprinzătorilor sociali din România. Acest proiect reprezintă o nouă etapă în dezvoltarea economiei sociale din România precum și din regiunea transfrontalieră România – Republica Moldova - Ucraina. Este un mecanism esențial care va pune în funcțiune un sistem integrat de asistență specializată pentru domeniul economiei sociale.

Proiectul reunește expertiza a trei parteneri naționali și internaționali din domeniul economiei sociale și a investițiilor care susțin dezvoltarea durabilă a comunităților – Fundația “Alături de Voi” România (ADV), Patria Credit IFN și Federația Europeană a Băncilor Etice și Alternative (FEBEA). În 18 luni de implementare a proiectului, cei trei parteneri vor pune bazele primei instituții financiare nebancare specializată în susținerea investițiilor cu impact social și vor demara primele contracte de creditare.

“Ideea acestui IFN vine din nevoia pe care am avut-o chiar noi, ca întreprindere socială, de a avea acces la finanțare pentru dezvoltarea afacerii. Din păcate, în momentul de față, România nu are nici un instrument specializat în creditarea întreprinderilor sociale și acest lucru le afectează competitivitatea și sustenabilitatea în piață. Am decis că este timpul, să ne implicăm și să creăm un astfel de instrument și să transferăm expertiza noastră de peste 13 ani în economie socială. Însă nu putem face acest lucru singuri, ci doar împreună cu parteneri cu experiență bancară, oameni și companii cu experiență de business și întreprinderi sociale dornice să valorifice acest instrument. Lucrurile frumoase se construiesc în echipă și apreciem enorm că peste 30 de instituții private și-au anunțat intenția de a contribui la înființarea și dezvoltarea acestui instrument. Sperăm ca în câțiva ani să extindem aria de intervenție a IFN-lui și în R. Moldova și Ucraina, unde lucrăm deja la dezvoltarea antreprenoriatului social.” a declarat Angela Achiței, președinte ADV România.

Scop:

AFIN are misiunea de a crea o platformă pentru investițiile cu impact social. Scopul proiectului este să faciliteze accesul la finanțare pentru întreprinderile sociale din România care au trecut de faza de start-up și au nevoie de resurse de capital pentru a progresa.

Obiective:

  1. Evaluarea nevoilor de finanțare ale întreprinderilor sociale din România și a potențialului de investiții al diferiților actori sociali în vederea creării unui instrument de finanțare privată pentru sector.
  2. Proiectarea și lansarea de instrumente financiare pentru întreprinderile sociale prin atragerea de potențiali investitori și actori interesați în dezvoltarea piețelor de finanțare pentru întreprinderile sociale.
  3. Înființarea unui consorțiu de actori sociali angajați să acționeze pentru un viitor instrument non-financiar pentru dezvoltarea antreprenoriatului social în România.
  4. Dezvoltarea capacității tehnice a consorțiului creat pentru înființarea instituției fiscale nebancare și a altor actori relevanți din comunitate care activează în domeniul antreprenoriatului social.
TOP