B-WISE, Plan pentru Cooperare Sectorială în domeniul Abilităților în Întreprinderile Sociale de Inserție
Autoritatea contractantă: Comisia Europeană
Axa: Erasmus+
Contract finanțare nr: 621509-EPP-1-2020-1-BE-EPPKA2-SSA-B
Buget proiect: 3.885.996 Euro
Beneficiar: EURICSE
Parteneri:
Parteneriatul este compus din 2 rețele europene - EASPD și ENSIE, 16 reprezentanți ai sectorului ISI, 13 furnizori de educație și formare profesională și un institut european de cercetare. Partenerii provin din 13 țări europene: Austria, Belgia, Franța, Olanda, Bulgaria, Letonia, Polonia, România, Croația, Grecia, Italia, Slovenia și Spania. Partenerii sunt susținuți de un consiliu consultativ care reunește 7 organizații-umbrelă, 1 organizație internațională și 8 reprezentanți ai autorităților naționale și regionale.
ADV România și RISE România – Rețeaua Întreprinderilor Sociale de Inserție prin Activitate Economică sunt partenerii din România.
Prezentare proiect:
Proiectul B-WISE vizează nevoile de competențe ale lucrătorilor cu nevoi de sprijin, ale consilierilor de inserție (job coach) și ale managerilor. Proiectul va promova, de asemenea, atractivitatea sectorului ISI / WISE ca opțiune de carieră și va crește gradul de conștientizare cu privire la importanța utilizării tehnologiilor digitale pentru a sprijini prin inserția socio-profesională persoanele aflate în risc de a fi excluse de pe piața muncii.
Scop: B-WISE își propune să dezvolte o strategie europeană (Blueprint) care să răspundă nevoilor de abilități, în special în ceea ce privește abilitățile digitale, în cadrul sectorului întreprinderilor sociale de inserție (ISI).
Obiective:
Proiectul B-WISE va:
- Identifica lipsurile de abilități - în principal lacunele de abilități digitale - cu care se confruntă în prezent sectorul ISI;
- Mapa abilitățile de care sectorul va avea nevoie în viitor;
- Elabora un plan credibil și durabil care să corespundă cererii (angajaților / angajatorilor) și ofertei (furnizori de educație și formare profesională) privind nevoile de abilități identificate;
- Actualiza programele de educație și formare profesională transnațională în funcție de noile nevoi ale pieței muncii;
- Sprijini schimburi de bune practici la nivel național și regional, favorizând dezvoltarea unei comunități durabile care să sprijine dezvoltareaabilităților, inovarea și competitivitatea în sector;
- Îmbunătăți atractivitatea sectorului ISI / WISE ca alegere de carieră.
Activități:
- Elaborarea unui raport care să o imagine de ansamblu asupra sectorului ISI la nivelul întregii Europe și pentru a identifica nevoile de competențe din acest sector.
- Dezvoltarea a trei programe de formare pentru a acoperi lacunele în materie de competențe ale lucrătorilor în inserție, ale consilierilor de inserție și ale managerilor acestora.
- Testarea programelor de formare în 13 țări și validarea acestora de către autoritățile de certificare.
- Elaborarea unei strategii europene pentru a continua abordarea nevoilor de competențe din sectorul ISI și după încheierea proiectului.
- Sensibilizarea cu privire la promovarea sectorului ISI ca opțiune de carieră și la importanța utilizării tehnologiilor digitale pentru a sprijini persoanele expuse riscului de a fi excluse de pe piața muncii în inserția socio-profesională ca și pregătire pentru piața muncii.