
Pe 14 octombrie, la Bruxelles, a avut loc inaugurarea oficială a proiectului B-WISE – un proiect ambițios care reunește 30 de parteneri din 13 țări europene și care își propune să dezvolte o strategie europeană pentru a răspunde nevoilor de abilități, în special în ceea ce privește abilitățile digitale, în sectorul Întreprinderilor Sociale de Inserție (ISI). În cadrul consorțiului, România este reprezentată de ADV România și Rise România – Rețeaua Întreprinderilor Sociale de Inserție.
Lansarea proiectului a avut loc în cadrul evenimentului aniversar EASPD 25 de ani și ENSIE 20 de ani, două rețele europene esențiale pentru sectorul întreprinderilor sociale de inserție, cu rol consultativ la nivelul forumurilor decizionale europene și în cadrul cărora ADV și Rise sunt partenere.
Sumar articol:
Oficiali din partea Comisiei Europene la lansarea B-WISE
Angela Achiței și Ancuța Vameșu pe scena evenimentului de la Bruxelles
Ancuța Vameșu: Nivelul actual al digitalizării în întreprinderile membre RISE
Potrivit datelor analizate de Ancuța Vameșu, întreprinderile membre în Rețeaua Întreprinderilor Sociale de Inserție se confruntă cu o serie de provocări, în cea mai mare parte similare cu cele din sectorul IMM din România, în schimb, datele referitoare la utilizarea tehnologiei digitale, a unui website de prezentare și a rețelelor de socializare arată că stau mult mai bine față de întreprinderile mici și mijlocii, așa cum arată datele Eurostat.
Doar 17,3% din întreprinderile mici și mijlocii din România utilizează soluții e-commerce, 45,2% dintre întreprinderi au un website de prezentare, 32,5% dintre acestea folosesc social media. În cazul întreprinderilor membre Rise, procentul este de 100%, pe toți cei tre indicatori.
Provocările întreprinderilor sociale de inserție
- Lipsa resurselor – acces la programe dedicate de finanțare pentru digitalizarea întreprinderilor – datorită formei lor juridice – dacă sunt înregistrate ca asociații / fundații care nu sunt protejate – întrucât programele de finanțare necesită înregistrarea legală a beneficiarului ca SRL-uri;
- Disponibilitatea de a intra pe piață pentru comerțul electronic și e-business – dimensiunea producției lor, preocuparea pentru volum – capacitatea de a asigura livrarea comenzilor online etc.;
- Preferința pentru tranzacții B2B (în cazul unităților protejate);
- Dificultăți în accesarea piețelor online pentru achiziții publice și lipsa piețelor dedicate;
- Provocări specifice nivelului de educație și de alfabetizare digitală a lucrătorilor defavorizați;
- Competențele digitale ale personalului vor fi evaluate în timpul proiectului B-WISE.
Angela Achiței: Ce impact au tehnologiile digitale asupra angajaților din întreprinderile sociale de inserție și de ce abilități au nevoie?
Angela Achiței a adus pe scena evenimentul perspectiva antreprenorului social care a dezvoltat cea mai mare întreprindere socială de inserție din România – UtilDeco, recunoscută ca model de bune practici inclusiv de Comisia Europeană.
Potrivit Angelei Achiței, tehnologiile digitale pot aduce mai multe beneficii și provocări pentru angajații din întreprinderile sociale.
+++Beneficiile constau în:
1. Compensarea capacității de muncă a indivizilor care au limitări fizice și psihologice. În acest moment, aceste diferențe duc la creșterea costurilor pentru producția / furnizarea de servicii în cazul întreprinderilor sociale și acest lucru nu permite crearea mai multor locuri de muncă pentru persoanele cu risc. Lupta este între competitivitatea economică pe piață pentru a asigura sustenabilitatea și declarația misiunii de a asigura locuri de muncă incluzive.
2. Permiterea lucrătorilor cu risc să ocupe funcții pentru care nu sunt neapărat calificați / instruiți, crescând astfel oportunitățile de angajare pentru mai multe persoane.
3. Permite în special persoanelor cu dizabilități sau cu diferite probleme de mobilitate să lucreze de acasă pentru întreprinderile sociale din întreaga lume, crescând astfel venitul și abilitățile lor profesionale.
4. Creșterea productivității și a calității muncii, scăderea erorilor care generează deșeuri sau creșterea utilizării resurselor, creșterea stimei de sine și satisfacția rezultată dintr-o muncă bine făcută.
5. Șanse crescute de angajare pe piața muncii, având deja abilitățile digitale necesare.
— Provocări suplimentare pentru angajați și întreprinderi:
1. Munca de acasă prin conectarea la tehnologie poate avea, de asemenea, efecte negative, cum ar fi izolarea, anxietatea, lipsa motivației și alte aspecte legate de sănătatea mintală. Persoanele din grupurile expuse riscului au mai multe probleme și necesită un pachet de servicii integrate, iar conexiunea fizică este foarte importantă pentru procesul de depășire a situațiilor dificile.
2. Majoritatea soluțiilor digitale nu sunt adaptate la nivelul de înțelegere a persoanelor din grupurile expuse riscului. În plus, acestea nu sunt făcute accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere, auditive sau de mișcare. De asemenea, pot prezenta pericolul producerii de accidente.
3. Tehnologia în continuă schimbare are nevoie de investiții continue în formarea resurselor umane, ceea ce duce la costuri ridicate pentru o întreprindere socială, deoarece consolidarea capacității profesionale a lucrătorilor aflați în risc implică, de asemenea, o perioadă mai lungă de formare.
Persoanele care lucrează în întreprinderi sociale necesită mai multe tipuri de competențe:
• Utilizarea computerului și aplicații precum Word, Excel, Outlook, Customer Relationship Management (CRM) etc.
• Utilizarea echipamentelor specifice de producție / furnizare de servicii. Provocarea aici este identificarea formatorilor capabili să-și ofere instruirea în conformitate cu nivelul de înțelegere a persoanelor aflate în situație de risc (care, de asemenea, ar putea să nu fi terminat un anumit ciclu educațional).
„Digitalizarea și consolidarea capacității profesionale ar trebui să fie un proces continuu. Statul ar trebui să joace un rol activ, astfel încât, în politicile de digitalizare și formare a resurselor umane, nimeni să nu rămână în urmă. Pe de altă parte, întreprinderile sociale au nevoie de instrumente de finanțare, garantare sau împrumut care să le permită să echipeze organizația și să asigure competitivitatea pe piață!” – a evidențiat în final Angela Achiței, antreprenor social și președinte ADV România.