Pe 9 decembrie 2021, Comisia Europeană a adoptat un nou plan de acțiune privind economia socială. Prin Planul de acțiune, Comisia a propus măsuri concrete pentru a contribui la mobilizarea întregului potențial al economiei sociale, bazându-se pe rezultatele Inițiativei în domeniul afacerilor sociale din 2011 și ale Inițiativei de lansare și extindere din 2016.
Ce este Planul de Acțiune pentru Economia socială – video
Scopul Planului de Acțiune pentru Economia Socială
În ciuda progreselor înregistrate în cadrul inițiativelor anterioare, nevoile persistă în mai multe domenii. Îmbunătățirea condițiilor-cadru potrivite pentru economia socială în întreaga Europă, inclusiv îmbunătățirea vizibilității și recunoașterii și accesul la finanțare și piețe sunt aspecte cheie ale planului de acțiune.
Pandemia de Covid-19 a accelerat trecerea la un model economic echitabil, durabil și rezistent.
Scopul planului de acțiune este de a spori investițiile sociale, de a sprijini actorii economiei sociale, de a sprijini întreprinderile sociale – să se înființeze, să se extindă, să inoveze, să creeze locuri de muncă.
Ce oportunități și inițiative anunță Planul de Acțiune pentru Economia Socială
Planul propune o serie de inițiative în următoarele 3 domenii:
- crearea condițiilor-cadru potrivite pentru ca economia socială să prospere
- deschiderea de oportunități și sprijin pentru consolidarea capacității
- sporirea recunoașterii economiei sociale și a potențialului acesteia
Planul de acțiune anunță o serie de acțiuni cheie pentru sprijinirea economiei sociale, de exemplu:
- o Recomandare a Consiliului privind dezvoltarea condițiilor-cadru pentru economia socială;
- un nou portal european pentru economia socială, care să reunească într-un singur loc, într-o formă clară, toate informațiile din economia socială – pentru părțile interesate, alți actori relevanți și persoane care caută informații despre finanțare, politicil și inițiative UE;
- un nou Centru european de competențe pentru inovare socială.
Îmbunătățirea accesului la finanțare este un domeniu prioritar în cadrul planului de acțiune pentru economie socială.
Publicarea planului de acțiune a fost precedată de un dialog amplu cu cetățenii și părțile interesate. În plus, Comisia a construit baza de dovezi pentru inițiativă prin intermediul mai multor studii, cum ar fi Studiul privind impactul Social Business Iniative.
Planul de acțiune a fost însoțit de două documente de lucru:
- Primul oferă o analiză a provocărilor și oportunităților pentru economia socială din Europa și un rezumat al consultărilor efectuate și informațiilor colectate din momentul anunțării planului de acțiune (la începutul anului 2021) – COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT.
- Al doilea – Scenarios towards co-creation of a transition pathway for a more resilient, sustainable and digital Proximity and Social Economy Industrial Ecosystem conturează scenarii pentru tranziția digitală și ecologică a ecosistemului industrial. De asemenea, indică ce acțiuni și angajamente comune sunt necesare pentru a însoți această tranziție.
Planul de acțiune prezintă, de asemenea, oportunități de finanțare pentru economia socială.
Abonează-te la Newsletter-ul de Economie SocialăTe-ar putea interesa și acest articol: