La invitatia RISE și ADV România, pe 8 aprilie 2022, a avut loc focus grupul național de validare a modelului întreprinderilor sociale de inserție din România față de modelul european.
Întâlnirea s-a desfasurat în cadrul proiectului B-WISE – proiect strategic Erasmus+, care își propune să dezvolte o strategie europeană (Blueprint) pentru dezvoltarea abilităților în cadrul sectorului întreprinderilor sociale de inserție (ISI, în română; WISE, în engleză).
Proiectul reunește 30 de parteneri și se va derula până în Decembrie 2024.
- 2 organizații europene
- 14 reprezentanți ai sectorului național și regional ISI
- 13 furnizori VET (educație și formare profesională)
- 1 institut european de cercetare
Partenerii naționali pentru România sunt Rețeaua Română a Înteprinderilor Sociale de Inserție prin Activitatea Economică RISE Romania și ADV România – Fundația Alături de Voi România.
La focus grup au participat:
- reprezentanți ai AJOFM din județele Dâmbovita, Iași, Timiș și ai ANOFM București – responsabili cu economia socială;
- doi cercetători în materie de economie socială și ocupare de la Universitatea Bucuresti și din Iași;
- întreprindere invitată – Asociația Betania Bacau – președinte al Federatiei FONSS.
Au prezentat experiența lor ca întreprinderi sociale de inserție reprezentanți ai 9 întreprinderi care fac parte din panelul de evaluare:
ADV România, UtilDeco, JobDirect, Ateliere Fără Frontiere, Concordia Hostel și Brutarie, Caritas Câmpulung, OilRight și Emmaus Satu Mare.
S-a discutat modelul european de întreprindere de inserție cu cele trei sub-modele – întreprinderea productivă, de formare profesională și sociala. La nivel national, s-au găsit atât întreprinderi care se încadrează în modelele si sub-modelele europene cât și două posibile modele noi – întreprinderea socială de plasare și întreprinderea ce integreaza funcții de producție, formare și suport social pe modelul ‘one stop-shop’.
În afară de analiza modelului european al întreprinderilor sociale de inserție (ISI) cu aplicație la organizațiile din România, s-au mai discutat următoarele aspecte:
- dezvoltarea competențelor digitale pentru personalul din cadrul ISI (manageri, consilieri de inserție, lucrători cu nevoi de suport), corelat cu avansul tehnologiei informației și comunicațiilor cu impact major asupra tuturor sectoarelor economice;
- maparea competențelor digitale de care sectorul ISI va avea nevoie în viitor și elaborarea unui plan de dezvoltare a acestora ținând cont de tradițiile, cultura antreprenorială și specificul activității ISI în fiecare țară UE;
- elaborarea unor programe de educație și formare profesională raportat la nevoile pieței muncii din sectorul economiei sociale;
- schimbul de bune practici în activitatea ISI, la nivel european, național și regional, și dezvoltarea durabilă a comunităților în care activează ISI;
- identificarea, analiza și dezvoltarea modalităților prin care se poate crește atractivitatea economiei sociale, antreprenoriatului social și a sectorului ISI, senzibilizarea stakeholderilor și a comunităților locale pentru creșterea ocupării persoanelor cu nevoi de suport.
Participanții la focus-grup au evaluat activitățile prezentate de reprezentanții ISI pe baza unei grile de evaluare a întreprinderilor sociale de inserție structurată pe trei categorii de itemi:
- caracteristicile antreprenoriale ale ISI (veniturile obținute, cifra de afaceri, profitul obținut, investițiile efectuate, tehnologia utilizată, competitorii pe piața de profil);
- politicile publice de suport (sprijinul public direct și indirect pentru ISI, remunerația lucrătorilor ca parte din contribuțiile publice, cifra de afaceri generată din contractele cu autoritățile publice);
- aspecte privind integrarea în muncă a persoanelor cu nevoi de suport (statutul angajaților cu nevoi de suport, remunerarea angajaților cu nevoi de suport, ponderea lucrătorilor cu nevoi de suport în total angajați ai ISI, angajarea pe perioadă determinată sau nedeterminată, aspecte privind integrarea socială și profesională a lucrătorilor cu nevoi de suport, plasarea pe piața muncii a luctătorilor cu nevoi de suport, tipul de dizabilități ale lucrătorilor cu nevoi de suport din cadrul ISI, activitatea consilierilor de inserție).
„Rezultatele furnizate de focus-grup, coroborate cu cercetarea cantitativă pe bază de chestionar aplicat personalului ISI (manageri, consilieri de inserție, lucrători cu nevoi de suport) efectuată în ultimul trimestru al anului 2021, vor fi aprofundate în etapa următoare a proiectului cu o serie de studii de caz pentru o serie de întreprinderi sociale de inserție. Scopul cercetării cantitative (chestionar) și calitative (focus grup și studii de caz) este elaborarea unui Raport european care va descrie imaginea de ansamblu asupra sectorului ISI și a nevoilor de competențe din acest sector de activitate, a unei Strategii europene (blueprint) de dezvoltare a abilităților, în special digitale, pentru întreprinderilor sociale de inserție.” – a subliniat Dr. Ciprian IFTIMOAEI, Lector asociat la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.