Pe 18 aprilie 2024, Fundația Schwab pentru Antreprenoriat Social, în parteneriat cu Forumul Economic Mondial, au publicat o analiză cuprinzătoare a peisajului global al întreprinderilor sociale – The State of Social Enterprise: A Review of Global Data 2013–2023.
Raportul oferă o sinteză cuprinzătoare a situației globale a întreprinderilor sociale, utilizând date din peste 80 de țări colectate între 2013 și 2023 și își propune să informeze factorii de decizie și liderii de business cu privire la contribuția subestimată a întreprinderilor sociale la PIB-ul mondial, la ocuparea forței de muncă și la Obiectivele de dezvoltare durabilă.
Prin susținerea acestor întreprinderi și promovarea unui mediu propice pentru creșterea lor, putem deschide noi căi pentru dezvoltarea economică și progresul social. Factorii de decizie politică, liderii de afaceri și actorii din ecosistem se pot inspira din realizările întreprinderilor sociale și pot colabora pentru a construi un viitor în care întreprinderile să fie o forță a binelui, în beneficiul oamenilor și al planetei deopotrivă.
Hilde Schwab, președintă și co-fondatoare, Fundația Schwab pentru antreprenoriat social & Brigitte Mohn, membră a Comitetului executiv, Bertelsmann Stiftung
Principalele informații din raportul global privind întreprinderile sociale
Recunoaștere globală și impact economic:
Întreprinderile sociale au dobândit o recunoaștere substanțială la nivel mondial și sunt considerate în prezent o forță economică semnificativă. Acestea sunt esențiale în abordarea problemelor sociale, de mediu și economice presante.
Se estimează că la nivel mondial există 10 milioane de întreprinderi sociale, care generează anual venituri de aproximativ 2 trilioane de dolari și creează aproape 200 de milioane de locuri de muncă.
Astfel, sectorul întreprinderilor sociale este mai mare decât industria confecțiilor (1,79 trilioane de dolari) și aproape de două ori mai mare decât industria publicității (1.01 trilioane de dolari).
Întreprinderile sociale reprezintă aproximativ 2% din PIB-ul global și 3% din totalul întreprinderilor.
Diversitate de gen și leadership:
Întreprinderile sociale se remarcă prin diversitatea de gen – una din două întreprinderi sociale la nivel mondial fiind condusă de femei, comparativ cu una din cinci în cazul întreprinderilor convenționale. Acest sector este, de asemenea, în prima linie în ceea ce privește reducerea diferențelor de gen.
Diversitatea sectorului și contribuția la ODD:
Deși sunt încă puțin recunoscute, întreprinderile sociale au apărut ca actori pivotali capabili să dezvolte soluții extrem de inovatoare la provocările sociale și de mediu critice – și să accelereze în mod semnificativ progresul către ODD-uri.
Întreprinderile sociale își desfășoară activitatea în diverse sectoare, inclusiv agricultură, tehnologia informației, asistență medicală și servicii financiare. Acestea contribuie în mod semnificativ la toate Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite, în special la cele axate pe sănătate, educație, climă și crearea de locuri de muncă, reducând astfel sărăcia și inegalitatea .
Prioritizând scopul în detrimentul profitului, întreprinderile sociale sunt un motor esențial al bogăției incluzive, al dezvoltării durabile și al rezilienței economice.
Bariere cu care se confruntă întreprinderile sociale:
Deși condițiile variază de la o țară la alta, întreprinderile sociale din întreaga lume se confruntă de obicei cu următoarele obstacole:
- acces limitat la finanțare
- lipsa conștientizării publice
- lipsa sprijinului guvernamental
- cadru juridic și/sau fiscal inadecvat
- acces limitat la procesele de achiziții publice
Guvernele și entitățile private pot juca un rol esențial prin punerea în aplicare a unor politici de achiziții publice favorabile incluziunii, care să acorde prioritate impactului social și de mediu alături de considerentele economice.
Lacune în materie de date:
Raportul evidențiază, de asemenea, lacune în ceea ce privește disponibilitatea și calitatea datelor, comparabilitatea datelor între țări și dificultățile în cuantificarea creării de valoare socială și de mediu. Abordarea acestor provocări este esențială pentru a oferi o înțelegere mai clară a situației globale a întreprinderilor sociale și pentru a crea condiții mai favorabile pentru creșterea acestora.
Apel la acțiune:
Datele solide privind întreprinderile sociale sunt esențiale pentru informarea factorilor de decizie cu privire la elaborarea politicilor și la alocarea cea mai eficientă a resurselor.
Raportul solicită o infrastructură de date mai puternică, mai fiabilă și mai frecventă pentru a sprijini întreprinderile sociale.
Raportul îndeamnă la colaborare între guverne, organizații internaționale și ecosistemul întreprinderilor sociale pentru a investi în colectarea cuprinzătoare de date și pentru a stabili standarde clare de colectare a datelor.
Colaborarea este vitală pentru a determina schimbări sociale și de mediu pozitive și pentru informarea factorilor de decizie cu privire la elaborarea politicilor și la alocarea cea mai eficientă a resurselor.
Raportul subliniază potențialul de transformare al întreprinderilor sociale în abordarea provocărilor globale și solicită intensificarea eforturilor de sprijinire a acestor întreprinderi prin îmbunătățirea colectării de date, sprijinirea politicilor și investiții în creșterea și dezvoltarea lor.
Sursa: https://www3.weforum.org/docs/WEF_The_State_of_Social_Enterprise_2024.pdf