Fundația “Alături de Voi” (ADV) România, organizează un curs gratuit privind rolul cadrelor didactice și al managerilor instituțiilor de învățământ în consilierea și ghidarea în carieră a copiilor/tinerilor cu dizabilități.
Cursul se va derula online, în perioada 18 – 21 octombrie și este disponibil pentru cadrele didactice din județele Iași, Botoșani, Vaslui și Galați.
Pentru cine organizăm acest curs
Pentru profesorii și liderii instituțiilor de învățământ, care înțeleg că au un rol decisiv în facilitarea accesului la educația copiilor cu dizabilități, acest curs reprezintă o oportunitate de a deveni pionieri ai transformării sistemului de educație din țara noastră. Programul de formare profesională se finalizează cu diplomă de participare și reprezintă o ocazie de completare a dosarului de formare profesională continuă a cadrelor didactice, așa cum prevede și Legea 1/2011 (Art. 245).
Conceptul și structura cursului
Cursul este structurat pe patru module, cu o durată totală de 32 ore și include următoarele teme:
- Orientarea carierei în mediul educațional românesc;
- Rolul cadrului didactic în consilierea și ghidarea în carieră a copiilor / tinerilor;
- Educația incluzivă – integrarea copiilor/tinerilor cu CES în mediul educațional românesc;
- Comunicarea cu persoanele cu dizabilități;
- Metode, tehnici și instrumente utilizate în consilierea și ghidarea în carieră;
- Aspecte conceptuale și politici în domeniul consilierii și ghidării în carieră – cadrul instituțional;
- Adaptarea mediului la necesitățile persoanei cu dizabilități.
Cine va susține cursul
Programul de formare profesională va fi susţinut de mai mulți specialiști din cadrul Fundației “Alături de Voi” România – organizația care din anul 2002 transformă dizabilitate în abilitate. Din anul 2006, ADV România a înființat UtilDeco – cea mai mare întreprindere socială de inserție din România și singura unitate protejată din România recunoscută de Comisia Europeană ca model de bune practici în domeniul intregrării în muncă a persoanelor cu dizabilități și din grup vulnerabil. În 2016, fundația a înființat JobDirect – prima agenție de plasare și asistență la locul de muncă pentru persoanele cu dizabilități. În prezent ADV România
Cum puteți participa la curs
De ce este necesar un astfel de curs
Copiii cu dizabilități reprezintă unul dintre cele mai marginalizate și mai excluse grupuri din societate. Zilnic, acești copii și familiile acestora se confruntă cu probleme de natură medicală, care sunt agravate mai ales de modul în care aceștia interacționează cu mediul din jurul lor. Atitudinile negative, lipsa politicilor și a unei legislații adecvate le restrânge accesul la îngrijire medicală, la educație, la accesare infrastructurii publice și le pot pune în pericol însăși viața.
Statisticile Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului arată ca la nivelul lunii iunie 2021, în România, figurează 78.770 copii cu dizabilități. Cu toate acestea, estimările UNICEF pentru Europa și Asia Centrală spun că doar o treime din copiii cu dizabilități sunt înregistrați ca atare oficial, făcând astfel ca majoritatea acestor copii să fie, în realitate, invizibilă.
Potriviti unui comunicat UNICEF, studiile confirmă că atunci când copiii cu diverse abilități învață împreună în aceeași clasă, performanțele tuturor copiilor din clasa respectivă cresc, contrar părerii generale că un copil cu dizabilități duce la performanță școală scăzută pentru ceilalți. Studiile mai arată și că discriminarea împotriva copiilor cu dizabilități se reduce.
„Convenția cu privire la Drepturile Copilului prevede aceleași drepturi pentru toți copiii, indiferent de abilitățile pe care le au. Toți copiii pot învăța și au dreptul să meargă la creșă și la grădiniță și, apoi, la școală. Un copil cu o dizabilitate trebuie să se poată juca, să poată învăța și crește împreună cu toți ceilalți copii și niciun copil nu trebuie să fie definit de dizabilitatea pe care o are. Ca societate, e nevoie să lucrăm pentru a face lumea din jurul copiilor cu dizabilități mai prietenoasă, mai primitoare și mai incluzivă.” – Gabriel Vockel, reprezentant adjunct al UNICEF în România.
____________
Cursul are loc în cadrul proiectului „Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea în carieră incluzivă” nr. 2SOFT/1.1/145, implementat de Asociația “Keystone Human Services International Moldova” în parteneriat cu Fundația “Alături de Voi” România. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, în cadrul Programului Operațional Comun România – Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).