
Ashoka România a lansat Harta Inovatorilor Sociali – ediția 2022!
Peste 700 de antreprenori sociali care schimbă România se regăsesc pe Harta realizată de Ashoka România.
Angela Achiței, președinte ADV România și mai mulți parteneri, colaboratori și oameni din comunitatea ADV sunt prezenți în hartă!
Opt antreprenori din programul Acceleratorul de Întreprinderi Sociale:
Roxana Damaschin, OilRight, Alexandra Petcu, FlairScent, Lucian Butnaru, Cofeels, Bogdan Dimciu, Ophori Cosmetics, Mircea Ioan Crisbășanu, Conacul Nucu, Ion Georgescu, Asociația Moara de hârtie, Codruț Gârboan, Bricked, Ioana Cerescu, AER.

Membrii RISE România (Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție prin Activitate Economică): Ancuța Vameșu (președinte), Diana Certan, Concordia, Teia Ciulacu, Viitor Plus, Damien Thiery, Ateliere fără Frontiere, Petru Vasile Gafiuc, Institutul Bucovina.
Parteneri de proiecte și colaboratori: Raluca Prelucă, fonduri-structurale.ro, Dragoș Jaliu, fonduri-structurale.ro, Aurora Vatamaniuc, Star of Hope, Ana-Cristina Burtea, Inimă de copil, Zoltan Bereczki, Synerb, Florin Ghindă, Romania Pozitivă.
La cinci ani de la prima Hartă a Inovatorilor Sociali, Ashoka a lansat o nouă cercetare dedicată antreprenoriatului social local, unde se regăsesc peste 700 de persoane care schimbă România în bine.
În ultimele luni ale anului 2022, Ashoka România, alături de IZI data, a documentat Harta Inovatorilor Sociali din România ediția 2022, iar aceasta cuprinde numele a peste 700 de oameni care generează schimbarea în țara noastră. Din cercetare a rezultat și topul inovatorilor sociali şi al susţinătorilor lor, care reuneşte peste 25 dintre cele mai cunoscute nume ale antreprenoriatului social.
Lansăm această hartă ca o recunoaștere față de toți creatorii de schimbare din România, pentru efortul continuu de a obține un impact social și de a urmări schimbări sistemice pentru binele tuturor. Ne înclinăm în fața determinării, creativității și rezilienței fiecăruia dintre oamenii găsiți pe această hartă. – Ashoka România

Cine sunt inovatorii sociali din România?
55 de persoane au primit 3 sau mai multe nominalizări. 70% sunt femei și lucrează în Incluziune Socială (23%) și Educație (23%).
Angela Achiței, președinte ADV România – în topul inovatorilor sociali!

Iată în ce domenii îi regăsim pe cei 700 de inovatori sociali:
- 30% (220 inovatori sociali) – Educație
- 168 sau 20% (168 inovatori sociali) – Incluziune Socială
- 108 sau 15% – Cros-Sectorial
- 12% – Implicare civică
- 11% – Sănătate
- 7% – Dezvoltare socio-economică
- 5% – Mediu
Top inovatori sociali din sectorul incluziune socială
- Diana Certan, Organizația Umanitară Concordia
- Angela Achiței, Fundația Alături de Voi România (ADV România)
- Roxana Damaschin-Țecu, OilRight & UnLoc
- Irina Vasilescu, Asociația Pe Stop
- Cătălina Crainic, Children Joy
Top Inovatori Dezvoltare Socio-Economică
- Zoltan Bereckzki, Synerb
- Ciprian Stanescu, Social Innovation Solutions
- Ancuța Vameșu, Laboratorul de Solidaritate
- Marina Batog, MKBT: Make it Better
- Carmen Ciobanu, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
Top 3 regiuni
- București-Ilfov (45%)
- Nord-Vest (13%)
- Nord-Est (12)
Top Inovatori sociali București-Ilfov
Diana Certan (Incluziune), Raluca Negulescu Balaci (Educație), Andreea Nistor (Educație), Irina Vasilescu (Incluziune), Adriana Harja (Educație).
Top inovatori sociali Regiunea Nord-Est
Luca Ciubotaru (Implicare civică), Angela Achiței (Incluziune), Laura Albu (Cros sectorial), Mihaela Zanoschi (Incluziune), Victor Cătălin Toma (Implicare Civică).
Top inovatori sociali Regiunea Nord-Vest
Dorica Dan (Sănătate), Claudia Costea (Educație), Anca Gaidoș (Educație), Arabela Acălinei (Sănătate), Dana Pîrțoc (Cros sectorial).
Descoperă inovatorii din toate domeniile nominalizate, în raportul complet de AICI.
Ce schimbări aduce noua ediție a Hărții Inovatorilor Sociali?
Spre deosebire de rețeaua cartografiată în 2017, cea actuală este mai mică, atât în ceea ce privește numărul de noduri (929), cât și în ceea ce privește numărul total de conexiuni (1580) și numărul mediu de conexiuni între acestea (7,9).
Diferențele pot fi explicate prin micile modificări ale metodologiei, dar și prin punerea în aplicare a acordului GDPR, care implică un pas suplimentar pentru confirmarea înregistrării datelor.

84% din cele 112 persoane nominalizate s-au regăsit și în 2017, cât și în cea actuală lucrează în domeniul ONG. Cei care au facut parte din Harta 20217 au primit în medie un număr mai mare de nominalizări și în același timp, au fost de două ori mai activi în nominalizarea altor inovatori (în medie, au nominalizat 2,8 persoane).
Distribuția de gen – 63% femei, 36% bărbați.
În 2022 există o proporție semnificativ mai mare de femei care apar pe lista inovatorilor sociali (63%, față de 36% bărbați) comparativ cu 2017 când distribuția pe sexe a fost mai echilibrată, formată din 53% bărbați și 47% femei.
După vârstă, majoritatea inovatorilor sociali se încadrează în grupa de vârstă 35-44 de ani (42%), urmată de 45-54 de ani (28%) și 25-34 de ani (19%).
Sectoare de activitate: Mult mai mulți bărbați sunt activi în sectorul dezvoltării socio-economice (12% față de 4% femei) și mediu (8% față de 3%).
Tipuri de organizații: sectorul ONG domină, dar există și unele diferențe când vine vorba de Dezvoltare Socio-Economică și de Mediu, unde 29%
și 16% dintre inovatori lucrează în sectorul privat. De asemenea, sectoarele Educație (21%) sau Sănătate (18%) au un număr mai mare de inovatori care lucrează în cadrul instituțiilor publice.
Provocările și oportunitățile inovatorilor sociali
Provocări / Obstacole: acces la finanțare (68%), obstacole culturale/de mentalitate (63%), legislative (60%), implicarea statului (55%), forța de muncă (50%), infrastructură (35%), educaționale (34%), promovare (31%), organizațional (25%), acces la know-how (24%) și alte obstacole legate de logistică (18%).
Oportunități: nevoie urgentă de acțiune (68%), potențial neexploatat (67%), comunitate de lucru puternică (59%), schimbări pozitive în politicile publice (37%), finanțare accesibilă (33%), interes de piață (33%).
Oportunități de finanțare: finanțarea oferită de corporații (60%), finanțarea UE (48%), investitori individuali (45%), subvenții oferite de ONG-uri (36%) și subvenții guverbnamentale(27%).
Harta inovatorilor sociali este dominată de reprezentanți ai sectorului ONG, ceea ce duce la un grad mult mai mare de endogamie a nominalizărilor din partea ONG-urilor (90%). Acest lucru se poate observa și în cazul domeniului public, unde 60% dintre nominalizări au fost făcute pentru persoane din instituții. La polul opus, în sectorul privat 70% din nominalizări au fost pentru alte tipuri de entități.
Gradul ridicat de endogamie pentru ONG-uri și mediul public poate reprezenta si un semnal de alarma privind lipsa de colaborare între organizații pe subiecte în care contează o perspectivă mai diversă.
Explorează harta din 2022
Citește întregul raport aici!
Vezi și ediția precedentă a Hărții Inovatorilor Sociali (versiunea 2017)
Sursa: Ashoka România