
Competiția Civil Society Prize organizată de Comitetul Economic și Social European (EESC) a selectat Ateliere Fără Frontiere, pe locul III în topul asociațiilor din Uniunea Europeană pentru implicarea în acțiuni climatice.
Premiul a fost acordat pentru activitatea atelierului educlick, unde echipamentele IT uzate sunt colectate, recondiționate și donate către școli din medii vulnerabile. Toată activitatea atelierului reprezintă un program de inserție socio-profesională pentru persoane vulnerabile.
Sumar articol:
23 000 de calculatoare donate către 480 000 de copii
În cei 13 ani de activitate, prin educlick am recondiționat și donat 23.000 de calculatoare, care au ajuns în 2.500 de școli și instituții de învățământ din toată România, și de care au beneficiat aproximativ 480.000 de copii.
De la începutul pandemiei calculatoarele au ajuns la peste 5.000 de copii, majoritatea din mediul rural, pentru acces la școala online.
educlick – singurul colector de deșeuri electrice și electronice din România care le reutilizează într-o manieră autorizată, contribuind la realizarea obiectivelor de mediu naționale în acest domeniu
Contextul pandemiei și școala online a găsit un sfert din copiii din România fără acces la un calculator, pentru a putea ține pasul cu orele și lecțiile. Cererile de calculatoare au crescut de 3-4 ori față de anii precedenți, constând în aproximativ 7000 calculatoare. Echipa educlick s-a mobilizat și, începând cu finalul anului 2020, donează 75 de calculatoare o dată la trei zile. Sute de organizații, companii și persoane au răspuns apelurilor asociației de a preda echipamentele uzate, în special calculatoare pentru a sprijini elevii care nu aveau acasă un calculator pentru a-și continua școala.
Cum poți contribui?
Predă și tu calculatoarele uzate sau alte DEEE din compania ta sau pe cele personale pe care nu le mai folosești! educlick le reciclează sau le oferă o a doua viață, pe băncile școlilor din mediile defavorizate din România.