22 iulie 2022, New York: Rolul economiei sociale și solidare în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Globală – eveniment conex găzduit de Organizația Națiunilor Unite.
Evenimentul a fost organizat de guvernul spaniol în colaborare cu Organizația Internațională a Muncii și UNCTAD (organ permanent specializat al Adunării Generale a ONU). Acesta a avut ca scop recunoașterea rolului economiei sociale și solidare (ESS) în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), discutând în același timp oportunitatea depunerii unei rezoluții ONU privind ESS pentru dezvoltarea durabilă la cea de-a 77-a Adunare Generală ONU, care a avea loc în din septembrie 2022
Înregistrarea video a evenimentului este disponbilă pe site-ul ONU.
Realizarea Agendei 2030 și a celor 17 obiective de dezvoltare globală (ODD), precum și recuperarea incluzivă și durabilă din pandemia Covid-19 necesită modele economice alternative.
Economia socială și solidară (ESS) poate accelerara realizarea celor 17 ODD-uri,
mai ales având în vedere diferitele roluri ale acestui model economic alternativ:
Catalizarea schimbării: modelele economice centrate pe oameni și mediu atrag interes din ce în ce mai mare din partea practicienilor, cadrelor universitare și a factorilor de decizie politică. Economia socială promovează creșterea economică incluzivă și durabilă, crearea de locuri de muncă decente. Astfel, ESS are potențialul de a facilita soluții inovatoare și durabile la provocările economice, sociale și de mediu, contribuind în cele din urmă la realizarea viziunii transformatoare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare durabilă.
Natura transversală a ESS: organizațiile și întreprinderile din economia socială și solidară contribuie la realizarea mai multe obiective și ținte simultan. Pe măsură ce creează oportunități (prin acţiuni colective), extinde protecţia socialăe (prin asistenţă reciprocă) şi împuternicește indivizii şi comunitățile (prin management democratic bazat pe apartenență).
Impact local: Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă necesită implementare la nivel local sau subnațional. Implicarea organizațiilor și întreprinderilor ESS este a strategie promițătoare pentru localizarea ODD-urilor, deoarece acestea sunt înrădăcinate în comunitățile lor unde joacă un rol esențial în dezvoltarea economică locală și în guvernanța locală.
Spania a fost prima țară europeană care a aprobat un act specific privind economia socială, care a intrat în vigoare acum 11 ani. În plus, Spania are un Consiliu Național pentru Promovarea Economiei Sociale și a peste 43.000 de întreprinderi de economie socială, care reprezintă 10% din PIB și generează peste 2,3 milioane de locuri de muncă directe și indirecte.
În mai 2022, guvernul din Spania a aprobat Planul strategic de investiții în economia socială (PERTE Social), cu un buget de 800 milioane euro, mobilizat în princial prin intermediul prin NextGenerationEU. Planul include 11 linii de acțiune și 13 ministere (sursa).
„Un moment decisiv pentru economia socială!”
Social Economy Europe a numit anunțarea acestui plan ca fiind „un moment decisiv” pentru economia socială. Organizația care asigură secretariatul intregrupului de economia socială la Parlamentul European, consideră că acest plan de investiții în economia socială, mobilizând fondurile UE, ar trebui să servească drept exemplu pentru alte state membre ale UE care doresc să deblocheze întregul potențial al economiei sociale pentru redresare echitabilă, dezvoltare durabilă, reziliență și coeziune socială.
Abonează-te la Newsletter-ul de Economie SocialăResurse: