O delegație oficială de la Comisia Europeană, a efectuat marți, 4 aprilie, o vizită la Fundația „Alături de Voi” România (ADV România).
Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, Șefa Reprezentanței CE, doamna Ramona Chiriac, însoțiți de alți membri importanți ai Comisiei, au vizitat întreprinderile sociale care fac parte grupul ADV România.
Delegația Comisiei Europene a participat la vizită împreună cu ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Constantin Budăi, președintele Consiliului Județean Iași – Costel Alexe, echipele celor două instituții și inspectorul șef ITM Iași, Costel Grojdea.
În cadrul vizitei oficiale comisarul Nicolas Schmit a subliniat rolul pe care îl poate avea economia socială în România.
„Trebuie să demonstrăm de fiecare dată cât de importantă a devenit economia socială, mai ales într-o societate și o lume cu multe schimbări, cu multe transformări, în care este important să nu lăsăm pe nimeni în urmă. Nu putem exclude pur și simplu oamenii din societatea noastră. Și cred că acesta este un mesaj pentru România, este un mesaj pentru întreaga Europă. Și aici România poate face progrese reale pentru o mai bună înțelegere și pentru un sprijin și mai puternic pentru economia socială la nivel european, prin implementarea Planului de Acțiune”, a declarat comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Constantin Budăi, și-a exprimat încrederea că în viitorul apropiat vor fi din ce în ce mai multe întreprinderi sociale și a anunțat că urmează să se organizeze un Comitet la nivel național și lansarea apelurilor pentru finanțarea întreprinderilor sociale prin Programul de Coeziune.
După vizita la întreprinderile sociale dezvoltate de ADV România, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a apreciat activitatea organizației ca fiind un model de bună practică în domeniul economiei sociale.
„Sunt convins că know-how-ul și cunoștințele voastre vor putea fi multiplicate și în celelalte județe ale României, pentru că astăzi societatea românească are nevoie de conceptul de economie socială, care poate să aducă plus-valoare unei comunități „, a declarat președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe.
Delegația Comisiei Europene se afla la Iași pentru a lansa în România Politica de Coeziune 2021-2027
Vizita la ADV România a făcut parte dintr-un program mai amplu al Delegației. Pe 3 aprilie a avut loc evenimentul de lansare a Politicii de Coeziune 2021-2027 la Palatul Culturii din Iași. La eveniment au participat doi comisari europeni – comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira și comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.
Pe 4 aprilie, cei doi comisari au vizitat mai multe organizații publice și private din Iași și Vaslui. În timp ce Elisa Ferreira a vizitat Centrul pentru refugiați ucraineni de la Nicolina, un accelerator de integrare a refugiaților din România, dl comisar Schmit a vizitat Fundația Alături de voi România.
Politica de coeziune în Regiunea Nord-Est
În Programul Regional Nord – Est sunt incluse 8 priorități de investiții:
- O regiune mai competitivă, mai inovativă – buget: 420 milioane euro;
- O regiune mai digitalizată – buget: 101 milioane euro;
- O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul – buget: 391,98 milioane euro;
- O regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă – buget: 277,31 milioane euro;
- O regiune mai accesibilă – buget: 182,16 milioane euro;
- O regiune educată – buget: 192,1 milioane euro;
- O regiune mai atractiva – buget: 120,41 milioane euro;
- Asistență tehnică – buget: 74,23 milioane euro.
Rezultate așteptate:
- 244 km drumuri noi, reconstruite sau modernizate;
- 290.034 mp spațiu deschis creat sau reabilitat în zone urbane;
- 823 IMM-uri sprijinite pentru digitalizare;
- 686 operatori economici sprijiniți și 80 de întreprinderi noi;
- 838 locuințe locuințe cu performanță energetică îmbunătățită;
- 188 mp clădiri publice cu performanță energetică îmbunătățită;
- 10 conexiuni intermodale noi sau modernizate;
- 72 stații de încărcare electrice.
FSE+ în România
Fonduri pentru ocuparea forței de muncă, competențe și combaterea sărăciei
Fondul Social European Plus (FSE+) va ajuta țara să își continue recuperarea după pandemie și să fie pregătită pentru tranziția verde și digitală. UE va investi 7,3 miliarde de euro din FSE+ pentru a promova crearea de locuri de muncă, a reduce sărăcia și a pune în aplicare politici incluzive. Din această finanțare, 3,5 miliarde EUR vor fi utilizate pentru a contribui la modernizarea Serviciului Public de Ocupare din România, la dezvoltarea antreprenoriatului social și la sprijinirea consolidării capacităților partenerilor sociali și ale organizațiilor societății civile.
Fondul va îmbunătăți accesul la educația și îngrijirea copiilor preșcolari, reducând rata de părăsire timpurie a școlii. Va fi, de asemenea, îmbunătățită relevanța a educației și formării profesionale (EFP) și a învățământului terțiar pentru piața muncii.
Pentru combaterea sărăciei în rândul copiilor și a deprivării materiale se vor aloca 3,3 miliarde EUR. Fondurile vor îmbunătăți accesul la serviciile sociale și calitatea acestora și vor dezvolta servicii sociale, educaționale și medicale integrate în 2 000 de comunități rurale.
Referințe utile