
În cadrul proiectului FACT – Formarea Angajaților prin Consiliere și Training, ADV România, în calitate de partener, a asigurat în perioada aprilie 2021 – martie 2023 consilierea profesională pentru îmbunătățirea situației pe piața muncii pentru peste 600 de persoane. Dintre acestea, peste 200 și-au îmbunătățit situația pe piața muncii (creștere salarială, promovare, muncă calificată).
- peste 600 de persoane au beneficiat cel puţin de o sesiune individuală de consiliere;
- 20 sesiuni de consiliere de grup;
- 22 persoane testate cu CAS++;
La ce cursuri au participat persoanele care au beneficiat de consiliere?
- Inspector / referent resurse umane (organizat de ADV România);
- Manager proiect (organizat de ADV România);
- Arhivar (organizat de ADV România);
- Îngrijitoare bătrâni la domiciliu (organizat de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina);
- Competențe digitale (organizat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO);
- Cameristă (organizat de Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina).
Ce este și ce rol are consilierea în carieră
„Alegerea locului de muncă este o decizie extrem de importantă şi deloc simplă, iar consilierea în carieră poate fi una dintre cele mai eficiente soluţii pentru a facilita adoptarea unei decizii legate de carieră, astfel încât să avem garanţia succesului profesional şi, implicit, a unei vieţi împlinite.” – Ramona Marian, expert consiliere și orientare grup țintă în cadrul proiectului FACT.
Consilierea și orientarea în carieră reprezintă procesul prin care un specialist ajută o persoană să își definească obiectivele de carieră, să exploreze opțiunile de carieră disponibile, să identifice abilitățile și interesele lor și să ia decizii informate în privința carierei lor. Aceasta poate include evaluarea abilităților, intereselor și personalității, identificarea resurselor și a oportunităților de carieră, dezvoltarea planurilor de acțiune și furnizarea de feedback și suport în timpul procesului de căutare a unui loc de muncă sau de tranziție în carieră.


Testare CASPER Testare CASPER
Consilierea și orientarea în carieră sunt importante pentru a ajuta oamenii să ia decizii informate în ceea ce privește cariera lor și să își maximizeze potențialul. Aceasta poate fi benefică pentru studenți, tineri adulți, persoane care își doresc o schimbare în carieră sau oricine are nevoie de ajutor în a-și naviga prin lumea carierei.
Ce este important să știm despre activitatea de consiliere în carieră?
Ramona Marian, expert consiliere și orientare grup țintă în cadrul proiectului FACT, spune ne spune care sunt cele mai fecvente mituri legate de procesul de consiliere în carieră:
Mitul nr. 1 – Consilierea în carieră este un proces simplu, scurt și foarte bine structurat. Într-adevăr, unele persoane beneficiază de forme relativ scurte și structurate de consiliere în carieră, dar acest lucru depinde în mare măsură de natura obiectivelor lor, de dificultăţile pe care le prezintă, de atuurile pe care le au și de metodele pe care consilierii le folosesc. Atunci când clienţii se află în faţa unei decizii în carieră pentru care s-au pregătit şi pentru adoptarea căreia au nevoie doar de validare şi de câteva informaţii, atunci lucrurile sunt mai simple. Însă, în realitate, consilierea în carieră este o intervenţie complexă, care se poate desfăşura pe o perioadă mai lungă de timp şi în care sunt implicate foarte multe variabile (grad ridicat de nehotărâre, stări afective negative asociate, situaţii relaţionale şi familiale care interferează şi altele)
Mitul nr. 2 – Consilierea în carieră se rezumă la o abordare de tipul „testează-te și o să-ţi spună ce ai de făcut” în care evaluările sunt interpretate mecanic și clienții sunt orientaţi rapid pe un traseu educaţional sau profesional. Consilierea în carieră are această imagine echivalentă cu testarea în vederea orientării în carieră, însă, chiar dacă este o componentă esenţială din proces, pe care se fundamentează intervenţia, activitatea de consiliere nu se rezumă la testare. Instrumentele de evaluare oferă informații foarte utile despre caracteristicile personale (de ex. interese, valori, abilități), care, puse în legătură cu aspectele educaționale și profesionale, duc la opțiuni de carieră foarte consistente, dar care, ulterior, trebuie analizate, planificate, pre-testate, dacă este posibil.
Mitul nr. 3 – Efectele consilierii în carieră nu sunt la fel de impresionante sau semnificative ca și cele ale consilierii psihologice. Având în vedere faptul că munca joacă un rol central rol central în vieţile multor oameni, care are un impact psihologic mare în toate dimensiunile vieții, este clar că rolul consilierii în carieră este unul foarte important. De altfel, unele studii arată că efectele consilierii privind alegerea carierei rivalizează şi, în unele cazuri, depășesc efectele pozitive ale consilierii psihologice.
Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România (Partener 1) și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (Partener 2), implementează, în perioada 30 martie 2021 – 29 aprilie 2023, proiectul FACT – Formarea Angajaților prin Consiliere și Training, co-finanțat prin Programul Operațional Sectorial Capital Uman 2014 – 2020 / 726/6/12/133989.
Obiectivul general al proiectului vizează dezvoltarea capitalului uman și creșterea calității forței de muncă pentru un număr de 652 angajați, din regiunile Nord-Est, pe o piață a muncii modernă, flexibilă și inclusivă, prin participarea la programe integrate de formare profesională și consiliere profesională.