
Peste un miliard de persoane la nivel global trăiesc cu o formă de dizabilitate, adică aproximativ 15% din populația lumii, conform estimării Organizației Mondiale a Sănătății. În anii următori, dizabilitatea va reprezenta o preocupare și mai mare din cauza faptului că prevalența acesteia este în creștere.
Un mediu de lucru incluziv se reflectă în performanță economică sporită
Peste tot în lume, persoanele cu dizabilități au realizări mai modeste în domeniul educației, participă mai puțin la viața economică și au rate mai mari ale sărăciei decât persoanele fără dizabilități. Aceasta se datorează parțial faptului că persoanele cu dizabilități se confruntă cu bariere în accesarea serviciilor pe care mulți dintre noi le iau drept firești, inclusiv sănătatea, educația, posibilitatea de angajare, transportul și accesul la informație.
Studiul Accenture, efectuat pe 140 de companii din SUA, a evidențiat că incluziunea se corelează cu profitabilitate crescută – companiile care au oferit cel mai incluziv mediu de lucru pentru angajații cu dizabilități au obținut în medie venituri cu 28% mai mari, marje de profit cu 30% mai mari și de două ori venitul net față de alte companii din industrie între 2015 și 2018. Potrivit aceluiași studiu, o creștere de 1% a ratei de angajare a persoanelor cu dizabilități ar adăuga 25 de miliarde de dolari la PIB-ul Statelor Unite!
Împreună creăm un loc de muncă incluziv – Workshop cu angajatorii cu incluzivi
5 aprilie 2022, eveniment derulat în cadrul Caravanei „Tranziția de la școală – la muncă”
În cadrul proiectului Parteneriat transfrontalier pentru ghidarea incluzivă în carieră, implementat de Asociatia Keystone Moldova în parteneriat cu Fundația ADV România, finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, a avut loc un workshop cu angajatorii incluzivi din România.
Mădălina Sauciuc, Lucian Butnaru, Bogdan Dimciu și Andrei Strătilă au fost invitați să vorbească despre experiențele lor practice în incluziunea persoanelor cu dizabilități.
Mădălina Sauciuc este parte din echipa Fundației ADV România din anul 2008, când a ales să-și aducă contribuția la îmbunătățirea vieții persoanelor aflate în dificultate. Din anul 2015 coordonează activitatea întreprinderii sociale de inserție și unității protejate UtilDeco, dezvoltată sub umbrela ADV.
Mădălina spune că angajatul cu dizabilităţi este un angajat valoros, care poate oferi servicii şi produse de calitate şi care contribuie, alături de ceilalţi membri ai echipei, la menţinerea activităţii la standarde ridicate de performanţă.
Lucian Butnaru este asistent social și antreprenor social. Mutat la Cluj din 2014 a îmbinat profesia cu pasiunea si așa s-a născut Cofeels – prima cafenea cu cafea de specialitate din Cluj-Napoca în care lucrează mai mult de 30% persoane cu dizabilități.
Bogdan Dimciu ese antreprenor social, președintele Asociației INSERT și administrator al unității protejate Ophori Cosmetics – primul laborator social din România, unde întreg departamentul de producție este alcătuit din persoane cu dizabilități, care realizează manual produse de îngrijire, ambalate sustenabil.
Andrei Stratilă este președinte al Asociaţiei pentru Integrarea Persoanelor cu Deficienţe din Timisoara, care susţine persoanele cu dizabilităţi fizice, ajutându-le să se integreze cât mai uşor şi mai eficient în societate.
Cum și de ce este util pentru companii să integreze în muncă persoanele cu dizabilități – idei din cadrul evenimentului
Angajarea și sprijinirea angajaților cu dizabilități nu este doar o chestiune de responsabilitate socială, corporativă sau de relații publice, ci se reflectă direct în performanța organizațională.
Organizațiile incluzive sunt organizațiile care pentru care omul este esența organizației, care au înțeles că resursa umană, de fapt, reprezintă succesul afacerii.
Câteva avantaje pentru companiile clasice:
- un mediu de lucru mai incluziv
- standardizarea și crearea unor proceduri clare, simple, usor de ințeles – eficientizarea la maxim a activității companiei
- persoanele cu dizabilități te învață să înveți simplu alți oameni.
- stabilitate
- retenție mult mai mare a locurilor de muncă
- poziționarea ca organizații responsabile, astfel reușind să câștige încrederea consumatorilor
- identitate de organizație responsabilă care investește în comunitate
Aspecte de reținut:
- este util parteneriatul cu agențiile de ocupare a forței de muncă;
- procesul de angajare trebuie adaptat fiecărei persoane;
- fișa de post trebuie adaptată capacităților persoanei în cauză;
- facilitatea integrării se poate face prin – mentorat, accesibilizarea locului de muncă, simplificarea și standardizarea tuturor procedurilor;
- trebuie respectate indicațiile primite de la medicul de medicina muncii.
Cine sunt aliații din comunitate pentru incluziune:
- personalități publice, formatori de opinie;
- persoanele cu dizabilități care au reușit să își găsească un loc de muncă;
- profesori și reprezentanți din ONG-uri.
Este utilă și importantă promovarea companiilor incluzive, pentru că fiecare rezultat pozitiv mediatizat oferă un încurajare persoanelor cu dizabilități care își caută locuri de muncă. În același timp, celelalte companii care refuză interviurile de angajare și refuză persoanele cu dizabilități la interviuri vor fi inspirate să regândească procesul de angajare.