Articol actualizat în data de 27 iunie 2023.
Facilitățile fiscale de care beneficiază clienții unităților protejate trebuie să fie aplicate corect. Din păcate, am constat că există practici incorecte în piață care subminează rolul unei legi create cu scopul de a crește rata de angajare a persoanelor cu dizabilități (Legea 448/2006).
Dincolo de riscul unor amenzi sau suspendări, pericolul cel mai mare este pe termen lung și este legat de sustenabilitate. Un întreg sector înființat și susținut de acele persoane și organizații care vor să facă în mod autentic o schimbare în viața persoanelor cu dizabilități, riscă să fie acuzat că nu poate produce rezultate reale, ba chiar să fie acuzat că folosește în mod incorect niște facilități economice.
Checklist pentru companiile care fac achiziții de la unități protejate
1. Verificați dacă unitatea protejată deține autorizație valabilă.
Verificarea valabilității autorizației se poate face direct pe site-ul Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități (ANPD), secțiunea „Unităț protejate”, de unde puteți descărca Registrul unităților protejate. În Registrul publicat la 21.06.2023, 13 unități protejate au autorizația suspendată (din totalul de 363 unități protejate).
2. Verificați dacă pe website-ul unității protejate este disponibil Raportul anual de activitate.
Unitatea protejată autorizată are obligația ca, pe durata de valabilitate a autorizației, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, să prezinte Autorității raportul de activitate pentru anul precedent și să îl publice pe website-ul organizației. Raportul de activitate este un document care prezintă datele legate de cifră de afaceri, număr de angajați, numărul de contracte rezervate încheiate în baza Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice; numărul de contracte încheiate în sensul prevederilor art. 78 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 448/2006.
3. Asigurați-vă că produsele și serviciile decontate nu sunt intermediate.
Statul a hotărât să creeze niște mecanisme de protecție pentru persoanele cu dizabilități și a considerat că organizațiile cu peste 50 de angajați au responsabilitate socială față de persoanele cu dizabilități.
Produsele și serviciile cumpărate de la unitate protejată trebuie să fie realizate prin propria activitate a persoanelor cu dizabilități angajate.
Analizați prin propria experiență de antreprenoriat, dacă o unitate protejată cu un număr foarte mic de angajați, poate produce de exemplu sute de echipamente de protecție în câteva zile?! Sau dacă nu cumva, activitatea de închiriere și leasing cu mașini și echipamente de birou (inclusiv calculatoare) este de fapt o intermediere mascată.
Verificați dacă produsele primite, au eticheta / ambalajul unității protejate și dacă unitatea protejată deține echipamente și licențe / certificări necesare producției sau prestării de servicii pentru ceea ce achiziționați.
4. Interesați-vă de impactul social al furnizorului
Dacă condițiile legate de calitate și ofertă sunt întrunite, încercați să aflați ce face organizația în direcția integrării persoanelor cu dizabilități, ce spune organizația despre impactul său social, cum comunică despre misiunea pentru care a fost înființată. Și asta pentru că unitatea protejată este o entitate care a fost creată cu scopul de a sprijini angajarea si integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.
Un Catalog al unităților protejate etice și responsabile
În 2022 am realizat o analiză a tuturor unitatilor protejate și am constatat că 36 de entități au realizat o cifră de afaceri de 61% din total și au creat doar 15% locuri de munca din total, din care doar 16% pentru persoane cu dizabilități.
Misiunea ADV România este să fie un catalizator pentru întregul sector de întreprinderi sociale și unități protejate cu o misiune autentică. Doar așa putem să creștem sectorul și să reactivăm forța de muncă din propria țară, să oferim șansa unui trai decent și independent persoanelor din grupuri vulnerabile.
În acest sens, am creat un Catalog al Unităților Etice și Responsabile, unde am inclus untități protejate ai căror activitate o cunoaștem îndeaproape, precum și unități protejate care dețin în plus și autorizație de întreprinderi sociale de inserție.
Mai mult de atât, unitățile protejate din acest Catalog care sunt întreprinderi sociale de inserție fac parte din Rise România – rețea din România afiliată la Rețeaua Europeană a Întreprinderilor Sociale de Inserție – ENSIE. Acest lucru înseamnă un angajament ferm pentru misiunea socială asumată.
Achizițiile de la unități protejate – angajament pentru sustenabilitate și practici etice
Etica în afaceri și achizițiile responsabile social sunt teme importante în rapoartele de sustenabilitate ale marilor companii. Nu putem vorbi de integrarea autentică a acestor teme, dacă furnizorii din lanțul de aprovizionare nu sunt supuși unei analize atente.
Poate fi considerată o practică etică, decontarea achiziției de la o unitate protejată despre a cărei impact social nu știi prea multe, care nu pune accent pe misiunea ei, ci doar pe posibilitatea de a satisface o cerere din partea pieței?
Și nu, nu este obligatoriu ca fiecare furnizor să aibă o misiune socială. Însă dacă acel furnizor este autorizat ca unitate protejată atunci trebuie să ne preocupe acest lucru, pentru că asta este esența unei unități protejate – să realizeze incluziunea socio-profesională a persoanelor cu dizabilități.
ADV România a câștigat la CCR procesul privind neconstituționalitatea ordonanței ce a închis sectorul de unități protejate în 2017 și a contribuit la modificarea legislației actuale.
Din 2022 ADV România lansează Observatorul de Integritate UPA, departament în cadrul căruia vor fi analizate practicile de intermediere mascată din piață.
Rezultatele acestor anchete, vor fi transmise la ANDPDCA și ANAF pentru a fi verificat modul de respectare a condițiilor de autorizare și funcționare a unităților protejate, respectiv a corectitudinii deducerii cotei pe dizabilitate de către companii și autorități publice.
Articol publicat inițial în contzilla.ro
Sursă imagine: www.freepik.com
Articol publicat inițial în data de 1 martie 2022.