
În premieră, un ghid complet și actual pentru specialiștii în achiziții publice care doresc să învețe cum să aplice legislația actualizată din România privind achizițiile publice sociale și să conștietizeze potențialul achizițiilor cu clauze sociale în realizarea obiectivelor de sustenabilitate ale sectorului public.
- Exemple practice privind derularea de achiziții rezervate, cu clauze sociale și verzi
- Informații despre aplicarea legislației
- Impactul pe care achizițiil sociale și verzi îl pot avea în societate
Având în vedere resursele limitate ale planetei, asumările Europei vis-à-vis de Green Deal, dar și afectarea populației cu venituri mici, de pandemie și de criza provocată de războiul din Ucraina, prin prezentul ghid, am dorit să prezentăm soluții simple, ce se pot multiplica și pot determina instituțiile publice să urmeze exemplul, pentru a iniția și derula achiziții sustenabile. – Alin Izvoran, expert achiziții publice și autorul ghidului
Ghidul a fost publicat de Centrul pentru Legislație Non-profit, la data de 5 octombrie 2022.
Autorul ghidului este Alin Izvoran, expert achiziții publice, project manager în cadrul programului european The European Local Energy Assistance (ELENA), Ambasador The Sustainable Procurement Pledge și director ONAC în perioada 2018 – 2022.
De ce este util acest Ghid?
Iată ce menționează chiar autorul ghidului:
- Este nevoie ca personalul din instituțiile publice să conștientizeze puterea achizițiilor sociale, verzi și inovative.
- Operatorii economici locali, mici sau mari, ce derulează proiecte sociale sau verzi trebuie implicați, prin consultări, în etapa de pregătire a documentațiilor.
- DA, avem exemple de bună practică, în România, ce pot fi ușor replicate în alte proceduri.
- Avem obligația, nu doar de Crăciun sau Paște, să ne gândim cum îi putem integra în societate pe semenii noștri: cu dizabilități, persoane de peste 50 de ani sau copii ieșiți din centre de plasament sau din medii defavorizate.
- Pentru că legislația achizițiilor permite utilizarea achizițiilor rezervate și există instituții în România care realizează astfel de procese de achiziții.
În realizarea materialului s-au implicat membrilor grupurilor de lucru din cadrul proiectului Achiziții cu impact social și de mediu, reprezentanți ai administrației publice, mediului de afaceri, întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserție și echipelor partenerilor proiectului – Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit, Asociația Ateliere fără Frontiere, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj Napoca.