ADV a lansat cu ocazia conferinței de economie socială din 13 mai 2022 a doua ediție a Barometrului economiei sociale din România 2021– un raport de cercetare privind economia socială din România.
Raportul a adoptat definiția europeană a economiei sociale care se regăsește în Planul European de Acțiune pentru Eonomia Socială, fiind singurul document care oferă date la zi privind acest sector în România.
Raportul este o sinteză completă și la zi a datelor statistice oficiale disponibile și, în plus, oferă detalii cantitative și calitative importante, precum și evaluări ale liderilor din acest sector prin rezultatele unui sondaj în rândul întreprinderilor de economie socială – Barometrul Economiei Sociale.
Ce conține Barometrul economiei sociale în România
- Date privind dinamica entităților de economie sociala din România, a indicatorilor economici principali ai economiei sociale.
- O analiză a sectoarelor emergente al întreprinderilor sociale atesate și al întreprinderilor sociale de inserție certificate, a măsurilor de sprijin pentru întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție – înregistrate în Registrul Întreprinderilor ANOFM.
De asemenea raportul include rezultatele unui chestionar complex, la care au răspuns 109 întreprinderi. Întrebările incluse în chestionar au vizat:
- Caracterul social – guvernanță și relații cu alte întreprinderi
- Impactul social – principalele domenii
- Integrarea în muncă a grupurilor defavorizate în întreprinderi de economie socială
- Acreditarea și sprijinul autorităților centrale din domeniu, autoritățilorlocale și serviciilor sociale publice pentru întreprinderile de economie socială
- Probleme cu care confrunta întreprinderile în a accesa măsuri de sprijin și propunerile acestora pentru politicile publice în domeniu
- Economia socială și tranziția verde și digitală
- Accesul la piețe – achizi’iile publice sociale
Raportul pe 2022 a avut și o temă specială de analiză – Inserția socio-profesională a lucrătorilor defavorizați și cu dizabilități în întreprinderi sociale de inserție și unități protejate autorizate.
Raportul ofera date privind:
- Lucrătorii defavorizați – populația inactivă pe piața muncii
- Ocuparea persoanelor cu dizabilități și politici de integrare a acestora pe piața muncii – rolul unităților protejate
- Intreprinderile sociale de inserție și politicile de ocupare activa a grupurilor vulnerabile – subvenții – cadrul de reglementare național și european și situația subvențiilor ANOFM pe 2021
- Întreprinderile sociale de inserție certificate – evoluția sectorului în 2022 și topul întreprinderilor sociale de inserție
- Locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități – unitățile protejate autorizate
De asemenea raportul trece în revistă inițiativele de reglementare a sectorului economiei sociale, întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserție din România din ultimul an.
Principalele constatări ale raportului
Dinamica entităților de economie sociala din România/ a indicatorilor economici principali ai economiei sociale
Numărul de întreprinderi care au alte forme juridice decât cea de societate comercială respectiv persoană fizică autorizată și anume cea de parteneriate, cooperative, asocieri este în continuă scădere în România ajungând la doar 3,755 în special din cauza declinului cooperatist constant.
România cu 37,391 de salariați în sectorul cooperatist și al altor forme juridice este țara cu cea mai mica pondere a lucrătorilor în acest sector de doar 0,9 %.
Singurele cu o dinamică pozitivă sunt asociațiile și fundațiile dat fiind și cadrul fiscal favorabil finanțării acestora. Numărul acestor organizații înregistrate a crescut constant – din 2019 în 2020 cu 4,277 organizații.
Sectorul non-profit înregistrează și cel mai mare număr de salariați – 112,656, dintre aceștia 18.038 în învățământ și 12,078 în asistență socială și îngrijire.
Evoluția sectorului emergent al întreprinderilor sociale atestate
În Romania până în martie 2022 s-au atestat 2,597 de întreprinderi sociale. Din nou se constată o dinamică extraordinară a atestării în perioada de implementare a programelor cu fonduri europene Program Operațional Capital Uman 2014-2020.
2,514 dintre aceste întreprinderi s-au înregistrat numai în 2021.
- Întreprinderile sociale atestate sunt în proporție de 87% înregistrate sub forma juridică de societate comercială. Ponderea societăților comerciale ca formă juridical a scăzut ușor din martie 2021 când ajunsese la 88%.
- Numărul total de angajați în cadrul întrerinderilor sociale rămâne redus de numai 1,682 lucrători din care 420 vulnerabili.
- Cu 12,3% dintre întreprinderi sectorul non-profit asigură 26% dintre locurile de muncă din sectorul întreprinderilor sociale.
- 6 case de ajutor reciproc care au cerut atestat aduc 6% din locurile de muncă ale întregului sector.
Distribuția geografică a întreprinderilor sociale
În toate județele din România există cel puțin o întreprindere socială atestată, media națională fiind de 49 de întreprinderi pe județ – în creștere majoră față de martie 2021 când era de 35.
Numărul de întreprinderi sociale dintr-un județ variază de la 1 în județul Ilfov (care nu a fost eligibil pentru fondurile europene destinate întreprinderilor sociale) și 299.
Cea mai mare densitate se înregistrează în județul Alba- 299 de întreprinderi sociale atestate (în creștere de la 229 în aceiași perioadă a anului trecut) , urmat de Cluj cu 186 întreprinderi sociale atestate și Maramureș cu 161.
Primele trei județe ca număr de întreprinderi sociale se situează toate în zone din Vestul sau Centrul țării.
Evoluția sectorului emergent al întreprinderilor sociale de inserție certificate – înregistrate în Registrul Întreprinderilor ANOFM
Dintre cele 180 întreprinderile sociale de inserție active 28 au fost certificate în 2016-2020 inclusiv. Restul de 152 în anii 2021 -2022, în condițiile noului Program de finanțare POCU 2014-2020.
Raportul prezintă și un top al întreprinderilor sociale de inserție cu cei mai mulți angajați și ci mai mulți angajați din grupuri vulnerabile.
Evoluția sectorului unităților protejate autorizate
Raportul analizează sectorului unităților protejate autorizate – cu 299 de unități protejate autorizate, care angajau 1,906 persoane, dintre care 1,227 persoane cu handicap.c Raportul prezintă și un top al unităților protejate autorizate cu cei mai mulți angajați și ci mai mulți angajați din grupuri vulnerabile.
Cum arată economia socială în România – prezentare video
Urmărește prezentarea Ancuța Vameșu de la conferința europeană de economie socială, din 13 mai 2022.
Raportul complet – Economia socială în România
Pentru a primi Raportul final, imediat ce acest devine disponibil, te invităm să te abonezi la Newsletter-ul ADV.
Newsletter de Economie Socială