În cadrul proiectului SocialTech4EU, finanțat de Uniunea Europeană, prin Consiliul european pentru inovare și Agenția Executivă pentru IMM-uri (EISMEA), 100 de întreprinderi sociale din UE au fost selectate în cadrul apelului de finanțare pentru formare profesională. 17 dintre acestea sunt din România.
SocialTech4EU este cel mai mare program de sprijin și consolidare a capacității pentru întreprinderile sociale din Europa. ADV România face parte din consorțiul format din 7 parteneri.
Antreprenorii sociali sunt foarte entuziasmați de această oportunitate și spun că aceste traininguri îi vor ajuta să-și dezvolte afacerea și echipele. Ariile vizate sunt cursuri de specializare pentru dezvoltarea de noi produse, cusuri de marketing, comunicare și business management.
Cercetarea privind nevoile și a barierele care împiedică întreprinderile sociale să inoveze, să îmbrățișeze tranziția digitală și verde (care a fost realizată la începutul proiectului și la care au participat peste 350 de întreprinderi sociale din UE), lipsa de abilități a fost în top 3 bariere care împiedică inovarea și digitalizarea. Nevoia de formarea a fost în top 3 priorități pentru a accelera inovarea și digitalizarea. Așadar, componenta de sprijin financiar pentru trainguri oferită prin proiect pare să își atingă scopul – acela de a sprijini întreprinderile sociale să inoveze, să accelereze tranziția verde și digitală.
Fiecare întreprindere va avea la dispoziție 3.000 euro pentru formare (pentru unul sau mai multe cursuri și pentru unul sau mai mulți angajați din echipă).
Trainingurile vor avea loc în perioada august – octombrie 2023, iar furnizorii trebuie să fie selectați din Harta Furnizorilor și Stakeholderilor pentru economia socială – un instrument care a fost creat în cadrul proiectului.
Furnizorii care doresc să apară în această hartă se pot înscrie pe întreaga durată a proiectului. Sunt eligibile următoarele categorii: furnizori de training, acceleratoare/incubatoare de afaceri, centre de cercetare, universități. În plus, această hartă poate fi un instrument util pentru orice întrepridere socială care este în căutare de parteneri care să le susțină în scalare, dezvoltare, digitalizare și tranziție verde.
Sprijin financiar pentru inovare în valoare de 20.000 euro
Tot în cadrul proiectului, cele 100 de întreprinderi selectate vor putea aplica pentru sprijin financiar pentru Inovare. Apelul este deshis în perioada 28 iulie – 18 octombrie 2023.
Valoarea grantului va fi de maxim 20.000 euro și se va finanța un studiu de fezabilitate privind lansarea unui produs/serviciu inovator. Studiul de fezabilitate va fi realizat în colaborare cu unul sau maxim trei furnizori prezenți în Harta SocialTech4EU.