
Am întrebat 14 manageri de întreprinderi sociale ce abilități și competențe consideră ca fiind esențiale pentru succesul afacerii lor
În urma discuțiilor desfășurate în cadrul focus grupurilor organizate în cadrul proiectului baSE – Blueprint for advanced skills & trainings in the social economy, co-finanțat de Uniunea Europeană, am făcut o listă must-have a competențelor necesare pentru un manager de întreprindere socială. Aceste competențe sunt indispensabile pentru a aborda atât provocările cotidiene, cât și pe cele din domeniile tranziției verzi, digitalizării și incluziunii .
Iată care sunt competențele cele mai menționate de către participanții la aceste focus grup-uri.
Capacitatea de a îmbina obiectivele sociale și economice
În cadrul întreprinderilor sociale, obiectivele economice și sociale sunt strâns interconectate și nu pot fi separate. Chiar dacă obiectivul central al unei întreprinderi sociale este de a genera un impact social pozitiv, este crucial ca aceasta să fie sustenabilă din punct de vedere economic, astfel încât să-și poată atinge obiectivele pe termen lung.
În multe situații, menținerea acestui echilibru între cele două obiective principale reprezintă o provocare dificilă
Un manager de întreprindere socială bun ar trebui să fie un mix de persoană direcționată spre social și persoană direcționată spre business. Deci businessul și socialul trebuie să se împletească foarte bine, ca să ai rezultate optime.
Competențe digitale
Într-o lume în care digitalizarea joacă un rol tot mai crucial în dezvoltarea afacerilor, un manager de întreprindere socială trebuie să fie capabil să utilizeze programe informatice și platforme electronice pentru implementarea de strategii eficiente și monitorizarea activității organizației.
De asemenea, este esențială capacitatea de a gestiona bazele de date, de a utiliza instrumente de analiză și de a comunica prin intermediul tehnologiilor digitale. Competențele digitale nu sunt importante doar pentru dezvoltarea activității, ci și pentru a spori vizibilitatea organizației.
Luând în considerare ghidurile astea care au apărut pe competențe digitale, mi-am dat seama că eu nu înțeleg toate conceptele descrise acolo… Internet of things, blockchain etc. În primul lucru cred că ar trebui să înțeleg ce înseamnă fiecare concept care se subscrie pălăriei de competențe digitale, ca să văd, de fapt, ce se pliază pe tipul meu de serviciu.
Avem nevoie de un curs în care să înțelegem ce înseamnă competențe digitale și cum am putea să le adaptăm la nevoile noastre.
Gestionarea resurselor umane
Gestionarea resurselor umane reprezintă un aspect deosebit de important al unei întreprinderi sociale, dar și unul dintre cele mai complexe.
Pentru a asigura un echilibru adecvat între diversele categorii de angajați, precum specialiști și persoane din grupuri vulnerabile, un manager de întreprindere socială trebuie să poarte mai multe pălării: acela de psiholog, mentor și, de ce nu, chiar de magician, pentru a face ca lucrurile să se împlinească.
Abilitatea de a citi oamenii și de a le oferi sprijinul necesar pentru a atinge potențialul maxim reprezintă o calitate indispensabilă pentru un manager de întreprindere socială.
Această parte de gestionare a resurselor umane din medii vulnerabile este o muncă mult mai grea decât economia circulară în sine, recuperarea materialelor… pentru că, până la urmă, poți să colectezi materialele, dar să aduni o echipă de oameni din medii culturale, educaționale diferite și să îi faci pe toți să rămână în același loc, să dezamorsezi conflictele este cea mai grea muncă.
Comunicarea asertivă și incluzivă
În cadrul unei întreprinderi sociale, abilitatea de a comunica într-un mod asertiv și incluziv cu angajații și beneficiarii este cu adevărat vitală pentru un director sau manager.
Este imperativ să poți transmite informații și direcții într-un mod clar și empatic, să asculți cu atenție și să încurajezi participarea activă a întregii echipe.
Prin crearea unui mediu de comunicare deschis și plin de respect, se construiește încredere și se promovează o cultură a colaborării și a angajamentului. Astfel, managerul nu doar conduce, ci devine un adevărat catalizator al schimbării și dezvoltării durabile în cadrul întreprinderii sociale.
Îmi place să spun tuturor care mă întreabă cum e activitatea mea, că 20% din timpul meu de lucru se rezumă la mediere și vorbim de mediere între angajați cu dizabilități sau din grupuri vulnerabile și cei sănătoși, care nu au astfel de probleme (…). Asta pentru că într-adevăr, e foarte greu să aduci laolaltă oameni diferiți și asta e valabil cred că în orice domeniu, cu atât mai mult atunci când vorbim de persoane cu dizabilități, aduse laolaltă cu persoane care au lucrat în medii obișnuite, în companii obișnuite. Și asta e o provocare pentru un manager de întreprindere socială.
Capacitatea de a urmări și de a evalua impactul social al activității întreprinderii sociale
În călătoria de transformare a unei întreprinderi sociale, abilitatea de a urmări și evalua impactul social devine o componentă vitală.
Este nevoie ca aceștia să dezvolte instrumente avansate de identificare și măsurare a impactului social, deoarece doar prin înțelegerea profundă a rezultatelor și efectelor pe care le generează întreprinderea socială, se poate obține o schimbare reală și sustenabilă în comunitate și în societate.
Măsurarea impactului social este mult mai mult decât un simplu exercițiu de statistică; este o modalitate de a evalua și de a demonstra în mod concret contribuția pozitivă a întreprinderii sociale la rezolvarea problemelor sociale și la îmbunătățirea vieții oamenilor.
O bună cunoaștere a cadrului juridic
Un manager cu adevărat eficient trebuie să aibă o înțelegere profundă și o cunoaștere solidă a cadrului juridic specific și, mai important, abilitatea de a-l aplica în mod corect și strategic. Într-o realitate în continuă evoluție și cu reglementări tot mai intricate, acest nivel de expertiză juridică devine esențial pentru a naviga cu succes în labirintul legislativ și a asigura conformitatea cu normele și reglementările în vigoare.
Pe lângă aceasta, este de asemenea vital ca directorul sau managerul să dețină o bună cunoaștere a cadrului instituțional specific domeniului lor de activitate economică, dar și a economiei sociale în general. Înțelegerea subtilităților și particularităților acestui cadru instituțional le conferă acestora o perspectivă largă asupra impactului social și economic pe care întreprinderea lor îl poate aduce.
Competențe financiare de bază
Într-o lume în care resursele sunt limitate și sustenabilitatea economică este esențială, managerul trebuie de asemenea să aibe cunoștințe de bază în domeniul contabilității, să aibă capacitatea de a interpreta și analiza rapoartele financiare, precum și de a elabora bugete și previziuni realiste.
Ca manager trebuie să ai o viziune de ansamblu, să înțelegi câte puțin din toate, să poți citi un raport financiar și să înțelegi ce ți se spune, chiar dacă este făcut de un director financiar, trebuie să știi să îl citești și pentru asta este clar că ai nevoie de anumite competențe, competențe minime pentru fiecare domeniu pe care îl gestionezi.
Competențe de marketing social
Managerul care stăpânește arta marketingului social este capabil să mobilizeze inimi și minți, să creeze o comunitate puternică în jurul misiunii întreprinderii sociale.
Trebuie să ai competențe pe zona asta de promovare, pentru că trebuie să promovezi activitățile, trebuie să te faci cunoscut. Și pentru asta trebuie să deții competențe mai aprofundate, pentru a putea face ceva economii, pentru că serviciile astea sunt foarte scumpe dacă e să le iei de pe piața liberă.