
În peisajul socioeducațional al județului Iași funcționează întreprinderea socială de inserție „Piticii Creativi” de tip grădiniță, dezvoltată în cadrul proiectului Acceleratorul de Întreprinderi Sociale al Fundației „Alături de Voi” România.
Această întreprindere a făcut obiectul unui studiu de caz în cadrul proiectului Blueprint for Sectorial Cooperation on Skills in Work Integration Social Enterprises (proiectul B-WISE), finațat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
Grădinița „Piticii Creativi” oferă servicii educționale pentru copiii cu vârste cuprinse între 1,5 și 6 ani. Scopul acestei întreprinderi sociale de inserție din comuna Miroslava a județului Iași este dezvoltarea emoțională, cognitivă și fizică a copiilor, într-un spațiu prietenos, vesel, securizat, având ca fundament conceptual modelul inteligențelor multiple aplicat în cadrul educației non-formale.
Grădinița are capacitatea de a oferi servicii pentru un număr total de 60 de copii. În prezent, în grădiniță sunt 45 de copii-beneficiari, din care cinci copii primesc servicii compensate (50%). În oferta de servicii a grădiniției sunt prevăzute și servicii gratuite pentru copiii cu nevoi de suport din comunitate. Activitatea economică generatoare de venituri este constituită din contra-valoarea taxelor de școlarizare și organizarea contra-cost de evenimente recreative (petreceri) pentru copii.
În cadrul întreprinderii sociale lucrează 3 tineri pe post de animatori socio-educaționali care provin din centrele de plasament și/sau au beneficiat de asistență maternală.
Liza, Constantin și cu Mădălina împărtășesc bucuria de a lucra cu copiii, sunt persoane vesele, dinamice și altruiste, apreciază sinceritatea, empatia și seriozitatea. Liza și Constantin sunt absolvenți de studii medii, iar Mădălina este licențiată în Istorie.
Liza dorește să se perfecționeze în utilizarea programelor de editare a fotografiilor și producțiilor video, precum și în marketingul vânzărilor.
În perspectivă, Constantin este interesat de studiul Psihologiei pentru aprofundarea cunoașterii de sine și a celorlalți. Antreprenoriatul social este o opțiune pentru dezvoltarea lor profesională viitoare – stimulată fiind de Alexandra, consilier de inserție.
În cadrul întreprinderii sociale de inserție „Piticii Creativi”, cei 3 angajați au beneficiat de mobilități externe prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene.
În fiecare dimineață, Liza, Constantin și Mădălina întâmpină copiii cu zâmbetul pe buze, integrându-i în activitățile educative desfășurate pe ateliere, ținând cont de tema săptămânii (ex: cunoașterea corpului uman).
Toate activitățile sunt specifice educației non-formale, interactive, desfășurate sub semnul veseliei și bunei dispoziții. Programul zilnic al copiilor implică muzică, dans, coregrafie, costumație, jocuri organizate într-un decor de poveste. La sfârșitul programului de lucru, animatorii socio-educaționali informează părinții cu privire la activitățile desfășurate de copii.
Întrebată ce va face peste 10 ani, Mădălina a spus că se vede „plângând după fiecare generație de copii care vor pleca din grădiniță”.
Informațiile colectate în cadrul acestui interviului cu angajații de la Piticii Creativi, interviurile cu angajații altor 3 întreprinderi sociale de inserție din Iași (UtilDeco, Flairscent și Summasana), interviurile pe care le derulează Rise România (la Caritas Câmpulung și Emmaus Satu Mare), precum și interviurile derulate de partenerii din alte țări UE ( Spania, Olanda ș.a.), vor sta la baza realizării unei evaluări a sectorului de întreprinderi sociale de inserție privind nevoile de abilități și competențe și la realizarea Strategiei sectoriale de competențe în sectorul întreprinderilor sociale de inserție (ISI) – scopul proiectului B-WISE.
[su_box title=”Ce își propune să realizeze proiectul B-WISE” box_color=”#0760a2″]• Să identifice decalajele de competențe în sectorul ISI (întreprinderi sociale de inserție).• Să mapeze abilitățile de care va avea nevoie sectorul în viitor.
• Să actualizeze programele de formare profesională transnațională în funcție de noile nevoi ale pieței muncii.
• Să dezvolte o strategie pentru a alinia resursa umană și abilitățile cu nevoile viitoare ale sectorului ISI.
• Să sprijine schimbul de bune practici la nivel național și regional, favorizând dezvoltarea unei comunități durabile care sprijină creșterea competențelor, inovația și competitivitatea în sector
• Să crească atractivitatea sectorului de întreprinderi sociale de inserție ca alegere de carieră. [/su_box]