
Cum văd cele mai importante organizații europene care activează în domeniul economie sociale evoluția sectorului în următorii ani?
În contextul organizării conferinței de economie socială Enterprising for Tomorrow 2022, am provocat partenerii europeni care au susținut evenimentul să proiecteze o viziune a economiei sociale în 2030.
Economia socială în 2030: viziunea ENSIE
ENSIE (Rețeaua europeană a întreprinderilor de integrare socială) reprezintă interesele rețelelor naționale și regionale de întreprinderi sociale de integrare în muncă (WISE) care depun eforturi pentru forme de ocupare a forței de muncă mai incluzive și mai integrate la nivel european.
• 29 de rețele naționale și regionale
• 21 de țări ale Uniunii Europene, Serbia și Moldova
„În 2030 toată economia va fi economie socială și economie solidară, astfel încât fiecare persoană, fiecare manager își va administra compania, punând oamenii în centrul activității și nu profitul.”- Patrizia Bussi, Director ENSIE
Economia socială în 2030: viziunea EVPA
European Venture Philanthropy Association (EVPA) este o comunitate animată de organizații care împărtășesc aceeași viziune și un obiectiv comun: crearea unui impact pozitiv asupra societății prin intermediul filantropiei de risc.
• peste 300 de membri
• peste 30 de țări din Europa, Statele Unite ale Americii, Orientul Mijlociu și Asia
„Pentru 2030 aș vrea să văd o economie socială care să se concentreze pe 3 I: orientată spre impact, incluzivă, inovatoare. Planul european de acțiune pentru economia socială are ca obiectiv: îmbunătățirea accesului la finanțarea UE; să pună măsurarea și gestionarea impactului în centrul atenției; să stimuleze inovarea socială.” – Bianca Polidoro, Senior Policy and EU Partnerships Manager, EVPA
Economia socială în 2030: viziunea EASPD
EASPD este Asociația europeană a furnizorilor de servicii pentru persoanele cu dizabilități și promovează egalitatea de șanse pentru persoanele cu dizabilități prin intermediul unor sisteme de servicii eficiente și de înaltă calitate.
• peste 20000 de servicii de sprijin pentru persoanele cu dizabilități din Europa
„În 10 ani trebuie să ne asigurăm că ne transformăm ca sector și trebuie să ne asigurăm că ne consolidăm reziliența. În primul rând, trebuie să dezvoltăm reziliența persoanelor pe care le sprijinim. pentru EASPD, este vorba de persoanele cu dizabilități.
• trebuie să ne asigurăm că au posibilitatea de a alege
• trebuie să ne asigurăm că au locuri de muncă
• trebuie să ne asigurăm că au ambiții
• trebuie să ne asigurăm că pot trăi independent”„Suntem foarte bucuroși că Comisia Europeană a lansat planul de acțiune pentru economia socială, deoarece credem că acesta ne va fi de mare ajutor pentru a progresa, să ne transformăm într-un mod inteligent și să devenim rezilienți.” – Thomas Bignal, Head Of Policy EASPD.
EuCIE
EuCIE este Confederația europeană a întreprinderilor incluzive pentru persoanele cu dizabilități. Înființată în 2017, obiectivul său este de a promova sistemul incluziv la nivel antreprenorial.
• 4 federații fondatoare din 4 țări ale Uniunii Europene: bag if (Germania), CONACEE (Spania), Eweta (Belgia, Valonia) și UNEA (Franța)
• 8000 de întreprinderi incluzive în Europa
• mai mult de 200.000 de angajați!
EuCIE: Statistici din sectorul de angajare a persoanelor cu dizabilități și o viziune pentru economia socială în 2030
”Cu ajutorul cardului european de dizabilitate, persoanele cu dizabilități vor putea lucra în viitor oriunde în Europa. Acesta este un nou pas spre o viață independentă.
În 2030, modelul întreprinderilor incluzive va fi integrat în sistemul de economie socială la nivel european, pentru că, printr-o rețea europeană puternică, contribuim la eliminarea prejudecăților împotriva persoanelor cu dizabilități și suntem garantul egalității de șanse, al egalității de remunerare și al unor condiții de muncă sigure și sănătoase.” – Uta Deutschländer, Președinte EuCIE
Economia socială în 2030: viziunea Diesis Network
Înființată în 1997, Diesis Network este în prezent una dintre cele mai vaste rețele specializate în sprijinirea dezvoltării economiei sociale, a antreprenoriatului social și a inovării sociale.
• 46 de organizații membre
• 22 de țări
• 90 000 de organizații reprezentate
• 1,2 milioane de locuri de muncă
„În 2030, economia socială va fi recunoscută ca actor principal, pentru o economie mai inovatoare, incluzivă și sustenabilă.” – Alessia Sebillo, Executive Director Diesis
Economia socială în 2030: viziunea Social Firms Europe (CEFEC)
Social Firms Europe CEFEC este o rețea europeană de firme sociale, cooperative sociale, ONG-uri și organizații care împărtășesc obiectivul de a crea locuri de muncă remunerate pentru persoanele cu dizabilități și defavorizate.
• 30 de ani de activitate în domeniul muncii și al ocupării forței de muncă pentru persoanele cu dizabilități și persoanele din grup vulnerabil din întreaga Europă
• 61 membri
• 23 de țări
• 20.000 de angajați
„În 2030 vom avea un context juridic, politic și cultural care să sprijine concret dezvoltarea economiei sociale și a actorilor săi. Comunitatea europeană a fost fondată cu ideea de a crea o societate pacifistă, coerentă și incluzivă.
Antreprenoriatul social, promovat de CEFEC din 1987, reprezintă o modalitate extraordinară și eficientă, centrată pe oameni, nevoile lor și mediul înconjurător, contribuind astfel la crearea unui sistem economic și cultural durabil și incluziv.” – Alina Bîrsan, coordonator CEFEC
Abonează-te la Newsletter-ul de Economie Socială
Photo credits: Photo by Tim Mossholder on Unsplash