Înființarea Comisiei Naționale pentru Economia Socială marchează un moment de referință pentru sectorul economiei sociale din România.
Noua comisie, înființată în baza prevederilor art. 26 Legea nr. 219/2015 privind economia socială, va avea un rol esențial în promovarea și sprijinirea entităților din economia socială din România și va asigura un cadru eficient pentru dezvoltarea întreprinderilor sociale și implementarea politicilor publice menite să consolideze acest sector.
Acest demers vine ca o recunoaștere a eforturilor de advocacy susținute de-a lungul anilor de ADV România, alături de RISE România – Rețeaua Română a Economiei Sociale și de alți actori importanți din sectorul de economie socială. Aceste propuneri legislative au fost reiterate și în Rezoluția Conferinței Europene „Enterprising for Tomorrow” din 17 aprilie 2024.
Structura Comisiei
Comisia Națională pentru Economie Socială nu are personalitate juridică, dar funcționează ca un organism de colaborare, coordonare și monitorizare.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a emis recent ordinul de numire a reprezentanților întreprinderilor sociale și de inserție în Comisia Națională pentru Economia Socială.
Comisia, formată din opt membri, va include atât reprezentanți ai ministerelor relevante, cât și doi membri din partea întreprinderilor sociale și doi din partea întreprinderilor sociale de inserție.
- Un reprezentant al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale
- Un reprezentant al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
- Un reprezentant al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale
- Un reprezentant al Ministerului Finanțelor
- Doi reprezentanți din partea întreprinderilor sociale
- Doi reprezentanți din partea întreprinderilor sociale de inserție
Reprezentantul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale va avea calitatea de președinte al comisiei. Mandatul comisiei se reînnoiește la fiecare patru ani.
Reprezentanții întreprinderilor sociale și de inserție din actualul mandat:
- Angela Achiței, reprezentantul întreprinderii sociale de inserție SC Utildeco Group SRL
- Roxana Damaschin Țecu, reprezentantul întreprinderii sociale de inserție SC OilRight SRL
- Bogdan Merfea, reprezentantul întreprinderii sociale AFIN IFN S.A.
- Chiș Andreea-Roxana, reprezentantul întreprinderii sociale Banca pentru Alimente Maramureș
OilRight oferă o alternativă curată și la îndemână de colectare și reutilizare a uleiului alimentar folosit, care este procesat și transformat în lumânări de calitate, cu ajutorul persoanelor vulnerabile angajate. OilRight a fost înființată prin programul „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale”, dezvoltat de ADV România.
AFIN IFN S.A. este prima instituție financiară nebancară din România cu capital privat dedicată exclusiv sectorului economiei sociale. Organizația a fost creată prin aportul financiar a 172 de acționari fondatori, majoritatea antreprenori sociali.
Banca pentru alimente Maramureș este o întreprindere socială care colectează produse alimentare de la producători sau comercianți și le distribuie organizațiilor care oferă servicii sociale persoanelor vulnerabile.
Angela Achiței va reprezenta întreprinderea socială de inserție și unitatea protejată UtilDeco în noua comisie
Crearea comisiei a fost un pas mult așteptat, iar înființarea sa a fost una dintre propunerile cheie incluse în Rezoluția Conferinței Europene „Enterprising for Tomorrow” de la Iași, din aprilie 2024. Rezoluția, adoptată de ADV România, RISE România și Clusterul „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale,” a subliniat necesitatea unei structuri de guvernanță care să sprijine întreprinderile sociale și să faciliteze dezvoltarea acestora.
Includerea UtilDeco, întreprindere socială de inserție și unitate protejată, în Comisia Națională pentru Economia Socială este o recunoaștere a activității noastre și subliniază angajamentul Grupului ADV România față de dezvoltarea ecosistemului de economie socială în România.
„Suntem extrem de încântați de înființarea acestei comisii, un pas esențial pentru sectorul economiei sociale din România. Ne angajăm să avansăm cu trei obiective strategice care răspund direct nevoilor întreprinderilor sociale din țară:
- Dezvoltarea unui pachet de măsuri economice pentru stimularea sectorului economiei sociale, valorificând potențialul întreprinderilor sociale în dezvoltarea comunităților.
- Facilitarea accesului la piețe și la instrumente financiare specifice sectorului economiei sociale.
- Promovarea și dezvoltarea întreprinderilor sociale.
Aceste obiective sunt fundamentale pentru susținerea și creșterea impactului social al întreprinderilor din România,”
Advocacy pentru politici publice ancorate în realitate
ADV România, alături de RISE România – Rețeaua Română a Economiei Sociale, au fost mereu în linia întâi a acestui efort de a crea un cadru instituțional care să sprijine dezvoltarea sectorului de economie socială din România. Acum, acest efort este recunoscut oficial.
Prin implicarea activă în această comisie, UtilDeco și ADV România vor continua să militeze pentru politicile publice care să sprijine creșterea sectorului de economie socială în România.
Componenta de advocacy joacă un rol esențial în viziunea ADV România pentru dezvoltarea sectorului de economie socială din România. Proiectele pe care le implementăm nu sunt inițiative punctuale, ci parte dintr-un puzzle mai mare, fiecare contribuind la aceeași viziune strategică: un sector al economiei sociale recunoscut și sprijinit la nivel național și european.
Prin proiectul BFSE-B2B – Buy social Future of Social Economy!, ADV România promovează achizițiile responsabile social, aducând în prim-plan necesitatea ca întreprinderile sociale să aibă acces facil la piețele publice și private. Acest tip de advocacy se aliniază obiectivelor naționale și europene de susținere a economiei sociale, propunând mecanisme care să includă întreprinderile sociale în lanțurile de aprovizionare și să le ofere un cadru competitiv de dezvoltare.
Proiectul B-WISE – „Blueprint for Sectoral Cooperation on Skills in Work Integration Social Enterprises” urmărește să dezvolte un plan de cooperare sectorială pentru îmbunătățirea competențelor în întreprinderile sociale de inserție, concentrându-se pe dezvoltarea resurselor umane și adaptarea acestora la noile provocări digitale și tehnologice. Proiectul facilitează formarea profesională continuă, oferind sprijin pentru integrarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii și asigurându-le accesul la locuri de muncă de calitate.
Aceste proiecte sunt parte integrantă din activitatea de advocacy a organizației, completând eforturile depuse la nivel național prin Comisia Națională pentru Economia Socială.