
La finalul anului 2021, Asociația Ateliere fără Frontiere a realizat un catalog cu modele de bune practici din economia socială și întreprinderile sociale de inserție. Materialul subliniază eforturile realizate de pionierii economiei sociale în România, înființate în urmă cu mai multe de 10 ani – 11 întreprinderi sociale de inserție, membre RISE România – Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție prin Activitate Economică.
Întreprinderile sociale de inserție – 11 modele de bună practică
Ateliere fără frontiere – a creat trei întreprinderi sociale de inserție prin activitatea economică – atelierul educlick, atelierul remesh și fermă bio&co. Din 2008 și până acum, în atelierele noastre au fost angajați 240 de persoane, beneficiari ai programului de inserție, și peste 50% au finalizat programul obținând un loc de muncă stabil.
UtilDeco – întreprindere socială de inserție înființată de către Fundaţia „Alături de Voi” România (ADV), în anul 2008, ca soluție de angajare pentru
tinerii cu dizabilități, a celor care vin din sistemul de protecție al copilului sau din familii cu probleme. De la apariția sa în 2008, în plină criză economică, a creat peste 150 de locuri de muncă, din care mai mult de jumătate pentru persoane cu dizabilități și din alte categorii vulnerabile și a calificat sute de tineri în atelierele protejate din Iași, Constanța și Tg. Mureș. La nivelul anului 2021, în atelierele de confecții textile, imprimare și în cadrul erau angajate 18 persoane din grupuri vulnerabile.
Atelierul de Pânză este o întreprindere socială a ONG-ului Viitor Plus – asociația pentru dezvoltare durabilă. Înființat în anul 2009, Atelierul de
Pânză încearcă să soluționeze două probleme ale societății actuale: consumul excesiv de pungi de plastic, respectiv rată ridicată a șomajului în rândul
persoanelor cu dizabilități. Peste 37 persoane au fost angajate de-a lungul celor 11 ani activitate.
Asociația Caritas este o organizație non-guvernamentală internațională sub tutela Bisericii Catolice. Din 2017 este atestată ca întreprindere socială de inserție și are scopul de a ajuta femeile tinere ce provin din centre de plasament sau mamele singure – victime ale violenței domestice sau ale traficului de persoane – ce provin din medii defavorizate să își găsească un drum nou plin de încredere. De la începutul proiectului și până în prezent Asociația Caritas Câmpulung a avut peste 150 de beneficiari, unii dintre ei fiind și acum angajați în cadrul proiectelor.
Brutăria CONCORDIA – este un proiect de economie socială inițiat în anul 2011 de CONCORDIA Development, ramură economică a Organizației Umanitare CONCORDIA. Obiectivul social este integrarea socio-profesională a tinerilor care provin din medii defavorizate. Obiectivul afacerii este de a genera profit care va fi utilizat pentru a sprijini instruirea altor tineri din medii defavorizate și care au nevoie de sprijin.
Institutul pentru parteneriat social Bucovina – este un ONG înființat în anul 2011 și situat în regiunea de nord-est a României, având drept misiune sprijinirea dezvoltării durabile a comunităţilor din România, Ucraina și Republica Moldova prin încheierea de parteneriate pentru învăţare, organizarea şi desfăşurarea unor programe de formare profesională și promovarea educației continue.
TOUCHED România – povestea bijuteriilor Touched România a luat naştere în Centrul Maternal Casa Agar. Primul pas din această poveste a fost crearea unui atelier de terapie ocupaţională, pentru a susţine mamele cu copii în situaţie de risc de abandon, să privească dincolo de acest moment de dificultate. Iniţiativa de economie socială urmăreşte prevenirea abandonului copilului mic prin susţinerea şi facilitarea (re)integrării profesionale şi sociale a mamelor vulnerabile. Acestea provin din sistemul instituţionalizat de protecţie,din familii dezorganizate sau din medii defavorizate.
CRIES Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – din 2009 organizația s-a dezvoltat ca centru de resurse pentru economia socială și solidară, având ca arii principale de acțiune democrația participativă, agricultura susținută de comunitate, comerțul echitabil (Fair Trade), întreprinderile sociale de inserție, consumul responsabil și finanțarea etică. Peste 3.000 de tineri au participat la activitățile educaționale organizate de CRIES. Peste 10.000 de consumatori și 40 de mici producători de hrană au participat până în prezent în programul Agricultura susținută de comunitate, creând un lanț alimentar scurt, bazat pe solidaritate.
Reciproc Cafe – o întreprindere socială din Timișoara, înființată în februarie 2015, în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri publice (POSDRU), gestionat de Fundația Civitas și NESsT România. Recproc Cafe este o băcănie dedicată micilor producători și afacerilor sociale din România, precum și produselor de import din Comerțul Echitabil. Încă de la începutul activității, 100% din cafeaua servită a fost și este o cafea dublu certificată, Fair Trade și ecologică. Am servit 71.500 de cafele certificate Fair Trade și 2855 de ceaiuri certificate Fair Trade. Astfel, Reciproc a devenit în Timișoara cel mai important punct de promovare a produse- lor din comerțul echitabil. Alegerea de a favoriza lanțurile alimentare scurte, cu un număr redus de intermediari, a făcut ca în cei 6 ani de activitate să colaboreze cu peste 60 de mici producători și 12 întreprinderi sociale din întreaga țară.
ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești – este forma sub care s-a dezvoltat în România cel mai cunoscut demers de agricultură susținută de comunitate (ASC), centrat pe producția de legume. Parteneriatele de solidaritate ASAT au fost dezvoltate într-o etapă pilot la Timișoara, în perioada 2007-2011, fiind inspirat de modelul francez, întâlnit sub denumirea AMAP. Peste 40 de mici producători au fost susținuți prin ASAT, producători de legume și produse complementare (miere,fructe, brânzeturi, etc), care au participat la distribuțiile săptămânale. Este vorba de mici producători, care se confruntă cu dificultăți de accesare a pieței; dar care sunt interesați de practicarea unor modele de agricultură sustenabilă.
Asociația Natura Vie – înființată în decembrie 2020 are o întreprindere socială de inserție cu marcă socială sub forma unui magazin online www.e-natura.ro care vinde doar produse ale micilor producători locali, ale altor ISI sau ong-uri, produse vegane, eco, 100% naturale și fără ambalaje de plastic sau nereciclabile. Colaborează în acest moment cu Atelierul de Pânză și Asociația Luthelo cărora le oferă spațiu de vânzare în magazin pentru un comision foarte mic și cu 17 mici producători cărora le vind și le promovează produsele cu un comision mult mai mic decât prețul pieței. Jumătate dintre angajații asociației sunt persoane cu handicap grav.
→ Descărcați Catalogul complet: Modele de bune practici din economia sociala si ISI – AFF 2021
Prin economie socială și achiziția de la întreprinderile sociale de inserție, multiplicăm valoarea banilor pe care îi cheltuim
Aceste întreprinderi sociale de inserție angajează persoane din grupuri vulnerabile, oferindu-le pe lângă un loc de muncă sigur și un pachet integrat de servicii de inserție socio-profesională – consiliere, formare la locul de muncă, o abordare personalizată a situației personale. Ulterior, având deprinderea muncii și achiziționând diverse abilități, aceste persoane au posibilitatea să se să se angajeze pe piața convențională a muncii și să devină angajați de succes.
Astfel, persoanele care în mod tradițional aveau un rol marginal pe piața muncii și erau privite mai curând ca beneficiari de ajutoare sociale, devin membri activi și valoroși ai comunității. Alegând să cumpărați produse și servicii de la aceste întreprinderi, fie pentru consumul propriu, fie pentru nevoile organizației, sprijiniți crearea de locuri de muncă și contribuiți la bunăstarea întregii comunității.
Potrivit datelor oficiale publicate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în În Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale publicat din 30 noiembrie 2021, figura 122 de întreprinderi sociale de inserție active. O parte dintre acestea le puteți descoperi în Harta Acceleratorul de Întreprinderi Sociale – prima platformă a întreprinderilor sociale din România – un instrument creat de ADV România pentru a promova întreprinderile sociale de inserție și achizițiile publice responsabile social!
Ce sunt întreprinderile sociale de inserție?
Conform Legii economiei sociale Art. 10., întreprinderea socială de inserție este întreprinderea socială care:
- are, permanent, cel puțin 30% din personalul angajat aparținând grupului vulnerabil, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajați să reprezinte cel puțin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajaților;
- are ca scop lupta împotriva excluziunii, discriminărilor și șomajului prin inserția socioprofesională a persoanelor defavorizate.
Întreprinderile sociale de inserție au obligația de a asigura, pentru persoanele angajate, care fac parte din grupul vulnerabil, măsuri de acompaniament care să asigure inserția profesională și socială. Măsurile de acompaniament pot fi: informarea, consilierea, accesul la formele de pregătire profesională, adaptarea locului de muncă la capacitatea persoanei, accesibilizarea locului de muncă în funcție de nevoile persoanelor, precum și alte măsuri care au ca scop sprijinirea inserției profesionale și sociale.
Marca socială
Statul, prin agențiile județene de ocupare a forței de muncă, recunoaște statutul de întreprindere socială de inserție prin acordarea mărcii sociale.
Cum se obține marca socială?
→ Descărcați Marca sociala – intreprindere sociala de insertie – GHID
Rețeaua română a întreprinderilor sociale de inserție prin activitatea economică
Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție (RISE) grupează:
• întreprinderi sociale;
• întreprinderi sociale de inserție acreditate și neacrediate ;
• unitati protejate autorizate;
• organizații care oferă resurse sau asistență pentru entități de economie socială, întreprinderi sociale, inserția socio-profesională a grupurilor defavorizate, administratori de grant pentru înființarea de întreprinderi de economie socială;
• experți în domeniul ocupării, inserției socio-profesionale a grupurilor defavorizate, economiei sociale (persoane fizice și juridice).
Scopul RISE este promovarea integrării sociale, profesionale și economice pe piața muncii a persoanelor în dificultate din România, prin dezvoltarea întreprinderilor sociale. RISE militează pentru politici în domeniul social și al coeziunii, economic si de mediu care să garanteze exercitarea deplină, cu respectarea demnității umane a accesului tuturor la drepturile esențiale privind ocuparea, educația, locuința, întreținerea, cultura și bunăstarea, inclusiv a persoanelor excluse și marginalizate.