Proiectul „SEEDing – Enterprising for Tomorrow”, co-finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene, a reprezentat un pas semnificativ în direcția creșterii competitivității întreprinderilor sociale din România, concentrându-se în mod special pe sectoarele TIC și industria verde.
Proiectul a fost implementat de Fundația „Alături de Voi” România (ADV România) în colaborare cu organizații din România și Norvegia cu expertiză în economie socială, incluziune socială, economie circulară și finanțare socială – Unikum AS, Ateliere Fara Frontiere (AFF), Rețeaua Română a Economiei Sociale (RISE România), Social Finance Association (SFA). Datorită experienței partenerilor și a activităților diverse, croite pe nevoile sectorului, proiectul a contribuit la dezvoltarea unui ecosistem solid și sustenabil pentru economia socială din România.
În cele 11 luni de proiect (iunie 2023 –aprilie 2024), peste 500 de persoane din sectorul de economie socială (fondatori și angajați) au participat la cursuri, webinarii, sesiuni de mentorat în economie circulară. Tot în cadrul acestui proiect, a fost organizată prima Gală dedicată întreprinderilor sociale din România și un eveniment exclusiv de networking, care a pus în contact antreprenori sociali cu fondatori și manageri din companii. Vizitele de studiu din România și Norvegia, facilitate în cadrul proiectului, au fost un alt punct forte al proiectului. Acestea au încurajat preluarea de bune practici, dar și sinergii între mediul de business clasic și antreprenorii sociali.
Ce valoarea adăugată a adus proiectul?
Dezvoltare de competențe
Activitățile proiectului au permis întreprinderilor sociale din România să acceseze gratuit traininguri în domeniul digitalizării, finanțării sociale, economiei circulare.
În total, au participat la cursuri mai mult de 500 de persoane (fondatori și angajați în întreprinderi de economie socială) și 100 de întreprinderi sociale. Noile competențe le vor permite să se adapteze rapid la provocările și oportunitățile pieței actuale.
Capacitatea financiară scăzută a întreprinderilor sociale din România (multe dintre ele sunt fiind și start-up-uri) nu le permite să investească în cursuri. Deși se cunoaște foarte bine necesitatea învățării continue, asigurarea cash-flow-ului pentru cheltuieli operaționale, pentru acoperirea costurilor pentru activități cu caracter social, investițiile pentru dezvoltare de noi produse și servicii sunt întotdeauna mai urgente.
Iată câteva dintre gândurile împărtășite de participanți:
„Organizare foarte buna si un curs plin de subiecte incitante.”
„Sa organizati si alte cursuri de acest gen.”
„Mi-a placut structura cursului, nici nu am simtit cand a trecut timpul. Va doresc mult succes si de abia astept sa vad ce mai lansati!”
„Participarea la curs a fost extrem de plăcută și utilă. Pentru mine personal, în calitate de administrator de întreprindere socială, acest curs a venit ca o completare a informațiilor insuficiente cu privire la economia circulară, concept pe care doream să-l integrez în activitatea firmei. De asemenea, foarte interesant a fost faptul că am avut ocazia să vedem în mod real cum sunt aplicate principiile economiei circulare în cadrul a două organizații pe care am avut ocazia să le vizităm, ceea ce a încununat informațiile teoretice pe care le-am primit.”
Transfer de know-how
Un alt succes al proiectului a fost transferul de know-how în domeniul economiei circulare și al antreprenoriatului social, prin vizite de studiu și webinarii susținute de specialiști din Norvegia.
- Vizită de studiu în Norvegia (au participat partenerii de proiect, antreprenori clasici, antreprenori sociali, angajați din întreprinderi sociale).
- Vizită de studiu la întreprinderile sociale ale ADV România (fondatori de întreprinderi sociale și angajați, din întreaga țară)
- Vizită la Ateliere Fără Frontiere și Atelierul de Pânză (parte a cursului de economie circulară organizat de AFF)
- Webinar – Practici de sustenabilitate și economie circulară de la Vestre, Norvegiacea mai sustenabilă fabrică de mobilă din lume
- Webinar – Calea către antreprenoriat social – lecții din Norvegia
Acest transfer de cunoștințe a avut un impact pozitiv asupra capacității întreprinderilor sociale românești de a implementa practici sustenabile și inovatoare.
Consolidarea parteneriatelor
Prin intermediul clusterului „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” și a evenimentelor care au adus la aceeași masă antreprenori clasici și antreprenori sociali (Business matching event, Vizita de studiu în Norvegia, webinarii la care au participat și întreprinderi sociale și manageri din companii sau instituții publice), proiectul a creat sinergii și parteneriate între companii, antreprenori locali și întreprinderi sociale.
Creșterea vizibilității sectorului de economie socială
Premiile „Acceleratorul de Întreprinderi Sociale” și prima Gală dedicată întreprinderilor sociale din România
Evenimentul a adus în lumina reflectoarelor întreprinderi sociale cu rezultate în incluziune socială, economie circulară, companii care se disting prin achiziții responsabile social și inițiative deosebite de mediu, furnizori de servicii pentru economia socială.
Această inițiativă unică în România a adus în prim-plan inovația socială, a crescut vizibilitatea întreprinderilor sociale și a impactului pe care îl au în comunitate, a crescut gradul de conștientizare a companiilor privind oportunitatea colaborării cu întreprinderile sociale.
Campania de promovare a acestui eveniment s-a derulat pe parcursul a 2 luni și a atras peste 40.000 de vizualizări pe paginile de website dedicate campaniei, peste 300.000 de vizualizări în social media. Peste 200 de persoane au participat fizic Gala de premiere din 17 aprilie 2024, de la Iași și aproape 5.000 de persoane au vizionat Gala online (pe Facebook sau pe YouTube).
Maparea sectorului de economie socială
Proiectul a realizat o mapare detaliată a sectorului de economie socială și a nevoilor întreprinderilor sociale din România – Barometrul economiei sociale, ediția 2023. Această mapare a furnizat date valoroase pentru identificarea direcțiilor viitoare de dezvoltare și pentru formularea unor politici publice adecvate.
Tot în cadrul proiectului SEEDing s-a extins Harta europeană a întreprinderilor sociale –un instrument pilotat prima dată de ADV România în țările Parteneriatului Estic (prin programul EU4Youth) și apoi lansat la nivel european în cadrul proiectului SocialTech4EU).
Întreprinderi sociale din România și Norvegia au fost înregistrate gratuit în prima Hartă europeană dedicată întreprinderilor sociale.
Acest instrument virtual, care va fi menținut și actualizat în permanență de ADV România, oferă întreprinderilor sociale vizibilitate mai mare, stimulează parteneriatele în sector și face posibilă identificarea de furnizori pentru achizițiile publice și corporative responsabile social.
Ce mai rămâne în urma acestui proiect?
O bibliotecă digitală cu conținut valoros și modele de bune practici pentru sectorul de economie socială și toți actorii interesați de inovare socială, sustenabilitate
Înregistrările cursurilor care au avut loc online – competențe digitale, finanțare socială, accesare și implementare proiecte europene, CSR, fundraising, economie circulară.
Înregistrările webinariilor cu modele de bune practici din Norvegia – Economie circulară și sustenabilitate și antreprenoriat social.
Înregistrări cu vizita de studiu în Norvegia –Modele de bune practici în inovare socială, incluziune, economiec irculară care să inspire inițiativele din România
- Banca de Alimente din Olso (gestionează zilnic 8-9 tone de alimente, fiind un pilon important în combaterea risipei alimentare în timp ce oferă mese gratuite pentru persoanele nevoiașe – oameni ai străzii, beneficiari sociali ai asociațiilor și fundațiilor din Oslo).
- Vestre (cea mai sustenabilă fabrică de mobilă din lume).
- Oslo Kollega (integrarea profesională a persoanelor dezavantajate prin ateliere de economie circulară – ateliere de colectare și reparație bicicletelor și a echipamentelor IT).
- WayBack (o fundație din Oslo, operată de foști deținuți, care face reintegrarea foștilor deținuți în societate).
- Unikum (oganizație din Olso care oferă locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile și facilitează integrarea profesională a acestora prin formare profesională în 7 domenii diverse).
***
„SEEDing – Enterprising for Tomorrow” – o inițiativă ADV România, susținută prin Granturile SEE și Norvegiene 2014 – 2020.
Working together for a green, competitive and inclusive Europe
https://www.eeagrants.ro