
Aproximativ 2 000 de miliarde de euro pe an este suma pe care autoritățile publice din UE o cheltuie pentru pentru achiziționarea de servicii, lucrări și bunuri. Asta înseamnă 14% din PIB. În România, statul cumpără anual bunuri şi servicii de 32 miliarde de euro!
E momentul ca acest sector să creeze valoare adăugată pentru comunitățile noastre. Impactul social pe care îl pot avea achizițiile publice este extraordinar. Fără nici un cost suplimentar, statul ar putea să contribuie la incluziunea socială, la crearea de locuri de muncă pentru persoane vulnerabile și la rezolvarea unor probleme sociale. Soluția – achizițiile de la întreprinderi sociale.
Iată cum explică Comisia Europeană ce sunt achizițiile publice responsabile social și de ce sunt importante contractele rezervate pentru întreprinderi sociale
Pentru achiziții responsabile social descoperă Harta Întreprinderilor Sociale și Catalogul Unităților Protejate Etice și Responsabile.
Licitațiile rezervate pentru întreprinderi sociale de inserție sunt încurajate în UE și peste tot în lume
„Autoritățile publice se pot angaja în achiziții publice responsabile din punct de vedere social prin cumpărarea de produse și servicii etice și prin utilizarea licitațiilor publice pentru a crea oportunități de angajare, locuri de muncă decente, incluziune socială și profesională și condiții mai bune pentru persoanele cu handicap și cele defavorizate.” – Comisia Europeană, portalul pentru Achiziții Publice Responsabile Social.
“Valoarea socială a influențat aproximativ 25 de miliarde de lire sterline din cheltuielile publice. Această cifră este acum de aproximativ 100 de miliarde de lire sterline și este pe cale să crească, ceea ce arată că valoarea socială este acum adoptată în general și bine înțeleasă..” – Prof. Chris White, autor Social Value Act (Marea Britanie).
We love this #FiredUpFriday call to action from @momentumcalgary to be bolder and more ambitious as we design and implement social procurement in our organizations. pic.twitter.com/g2huaqs5e6
— Buy Social Canada (@BuySocialCanada) June 23, 2023
„In 2017, social value influenced around £25bn of public spending; this figure is now more like £100bn and set to grow.”
— Socialvaluebusiness (@socialvaluecom) June 21, 2023
We welcome & share Prof. Chris White’s view that #socialvalue is firmly embedded in #publicprocurement.
Read the full article here – https://t.co/dzObfvQ8Wp
3 Exemple de achiziții publice rezervate de la întreprinderi sociale și unități protejate din UE
Câteva practici extrase din ghidul Buying for social impact. Good practice from around the EU, publicat de Comisia Europeană.
Baza legală – Directiva europeană 2014/24/EU (Art.20 – contracte rezervate).
Municipalitatea din Zabreg, Croația
- Achiziție rezervată de steaguri
- Valoare totală – 1,280,000 euro (4 ani)
- Ofertanți selectați – unitatea protejată URIHO (700,000 euro valoarea contractului) și întreprinderea socială de inserție Humana Nova (580,000 euro valoarea contractului)
Organizația națională a Greciei pentru furnizarea de servicii de sănătate (EOPYY)
- Achiziție rezervată de servicii de curățenie
- 8 loturi cu o valoarea totală de 369,000 euro (1 an)
- Licitație rezervată doar cooperativelor sociale din Grecia de tip KOISPE (cooperative de inserție a persoanelor cu afecțiuni mintale).
- Au fost selectate 7 grupuri KoiSPEs (din 7 regiuni ale Greciei).
Municipalitatea din Söderhamn, Suedia
- Achiziție rezervată de coșuri de fructe pentru birourile publice
- Valoare totală – €91,600 (4 ani)
- Liciție rezervată doar pentru unități protejate și întreprinderi sociale de inserție
- Ofertant selectat – întreprinderea socială de inserție Stebacken, care livrează în prezent 7 tone de fructe pe an
Aceste 3 exemple de achiziții publice sociale au fost realizate în baza Directivei europene 2014/24/EU (Art.20 – contracte rezervate).
Mai multe modele de bune practici și politicile publice în domeniul achizițiilor publice responsabile social
Pentru a descoperi întreaga colecție de bune practici în achiziții publice sociale, identificate de Comisia Europeană și pentru a vedea cum au reușit Spania, Belgia, Marea Britanie, Italia,Franța, Slovenia și Spania să implementeze politici de achiziții publice care să aducă valoare socială, accesați publicația Buying for social impact. Good practice from around the EU.
Citește și despre:
Află mai multe despe Achizițiile responsabile social și de ce sunt importante pentru atingerea obiectivelor sociale
- Comunicare a Comisiei „Achiziții responsabile social – un ghid al aspectelor sociale care trebuie luate în considerare în procedurile de achiziții publice (ediția a doua)”
- Socially Responsible Procurement | World Bank
- Portalul european pentru achiziții publice sociale | Comisia Europeană
- Social Procurement Guide | ILO (International Labor Organisation)
- ‘Here to stay’ – the rising prominence of social value in public procurement | Civil Service World
- How Public Procurement Can Spur the Social Economy | Stanford Social Innovation Review
Imagine: Comisia Europeană, EU Growth