Ghidul Achizițiilor Publice – pagina oficială cu resurse utile pentru procedurile de achiziții publice, publicată de ANAP, a fost actualizată cu noi informații privind achizițiile publice sociale.
O inițiativă salutară, care vine la puțin timp după prezența președintei ANAP la conferința de economie socială organizată de ADV România și în urma solicitărilor ADV România și RISE România (singura rețea formală de economie socială din România; afiliată la rețeaua ENSIE – European Network of Social Integration Enterprises).
Achizițiile publice strategice oferă oportunități de utilizare a bugetelor existente și planificate pentru a aduce contribuții pozitive și inovatoare la provocările societale.
Comisia Europeană, Ghidul Achizițiilor Publice Responsabile Social (2021)
Ghidul Achizițiilor Publice, ANAP
> Achiziții sustenabile
>> Achiziții sociale
În secțiunea dedicată achizițiilor sustenabile din Ghidul ANAP au fost introduse informații noi privind achizițiile sociale – documente de referință care să ghideze autoritățile contractante în proceduri de achiziții cu înaltă valoare adăugată pentru comunitate și economia locală.
Practic, achiziții prin care banii publici au un dublu impact – să procure necesarul de produse și servicii, în timp ce asigură sustenabilitate unor întreprinderi din comunitate, care creează locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități – întreprinderi sociale de inserție și unități protejate.
Autoritățile contractante vor găsi în această secțiune următoarele resurse:
- Comunicare a Comisiei „Achiziții responsabile social – un ghid al aspectelor sociale care trebuie luate în considerare în procedurile de achiziții publice (ediția a doua)
- Extras RUEIS – Registrul unic de evidență a întreprinderilor sociale
- Registru UPA – Registrul unităților protejate
În ultimii ani ADV România a promovat introducerea achizițiilor rezervate pentru întreprinderi sociale de inserție, așa cum prevăd și directivele europene – a lucrat la o inițivă legislativă în acest sens și a inclus acest subiect pe agenda tutoror conferințelor dedicate economiei sociale pe care le-a organizat în ultimii ani. La cel mai recent eveniment – conferința europeană de economie socială din 17 aprilie 2024, Iuliana Feclistov, Președinte Agenția Națională a Achizițiilor Publice (ANAP), a vorbit despre evoluția procedurilor de achiziții publice rezervate în România și a asigurat sectorul de economie socială că viziunea ANAP se aliniază la cele mai noi trenduri și cerințe privind achizițiile sustenabile și sociale.
În acest context, considerăm că actualizarea Ghidului ANAP cu Documentul oficial al Comisiei și cu Registrele întreprinderilor sociale și al unităților protejate este și un rezultat al conferinței organizată de ADV România și o primă materializare a angajamentului exprimat publicat la eveniment.
Comunicarea Comisiei Europene privind Achizițiile publice responsabile social (APRS)
Achizițiile publice responsabile social (APRS) vizează obținerea de rezultate sociale pozitive din contractele de achiziții publice.
Pentru a aborda provocările societale, autoritățile publice trebuie să își intensifice eforturile pentru a obține rezultate cu privire la toate aspectele sustenabilității (sociale/etice, de mediu și economice). Achizitorii publici sunt investitori importanți în Europa, cheltuind în prezent peste 14% din produsul intern brut al UE. Prin utilizarea puterii lor de cumpărare pentru a opta pentru bunuri și servicii care generează rezultate sociale pozitive, aceștia pot aduce o contribuție majoră la dezvoltarea durabilă. Prezentul ghid le oferă sprijin în ceea ce privește abordarea dimensiunii sociale a achizițiilor publice sustenabile.
Comunicare a Comisiei „Achiziții responsabile social – un ghid al aspectelor sociale care trebuie luate în considerare în procedurile de achiziții publice (ediția a doua)”. Luxemburg: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2021.
De ce sunt importante achizițiile publice responsabile social (APRS) și de ce reprezintă o preocupare strategică pe agenda UE
Iată câteva citate din documentul oficial:
APRS pot stimula dezvoltarea întreprinderilor care, dincolo de performanța economică, urmăresc să genereze un impact pozitiv asupra societății în general, cum ar fi întreprinderile sociale.
APRS poate avea un efect pozitiv asupra personalului care execută contractul, care creează beneficii suplimentare pentru comunitățile lor.
APRS încurajează integrarea și incluziunea grupurilor adesea marginalizate în societate (de exemplu, persoanele cu handicap, persoanele expuse riscului de sărăcie și excluziune socială, minoritățile) în activitățile pieței.
APRS pot crea oportunități pentru întreprinderile deținute de astfel de grupuri, precum și pentru formare și ocuparea forței de muncă.
APRS ilustrează, de asemenea, modul în care considerentele sociale și economice se pot consolida reciproc, de exemplu întreprinderile sociale care furnizează servicii publice într-un mod care creează valoare adăugată prin rezultate și efecte sociale.
Ce conține Ghidul APRS
- Legislația care afectează achizițiile publice responsabile social (APRS)
- Exemple, modele de bune practici, lecții învățate
- Proceduri de achiziții
***
În meniul „Interactivitate” – secțiunea „Achiziții sustenabile”, autoritățile contractante vor găsi și informații despre:
***
Ghidul achizițiilor publice (Ghidul Online) este un instrument administrat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, care conține informații practice pentru părțile interesate din domeniul achizițiilor publice și este conceput pentru a oferi îndrumare și sprijin tuturor participanților la procesul de achiziții publice.
Ghidul Online este un document care acoperă toate procesele de achiziții publice efectuate de către orice Autoritate Contractantă, pentru toate activitățile.